Pitkät - LP 74   2.3.2019

Vaientaminen

Pitkät - LP 74

Unkarissa itsevaltainen pääministeri Viktor Orbán on hiljentänyt kriittisen lehdistön.

Orbán aloitti poliittisen uransa diktatuurin vastustajana. Yhdeksässä vuodessa hän on tehnyt Unkarista maan, jossa pääministerin puolue voi päättää yksin kaikesta. Tiedotusvälineet toistavat uskollisesti hallituksen propagandaa, ja katujen varsilla on valtion maksamia mainoksia, joissa syytetään suursijoittaja George Sorosia ja Euroopan unionia unkarilaisten vastaisesta salajuonesta. Mitä Unkarissa oikein tapahtuu?

VIIME MARRASKUUN lopulla Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Facebook-sivulla julkaistiin vajaat kaksi minuuttia pitkä video. Siinä Orbán tapaa yhdysvaltalaisen näyttelijälegendan Chuck Norrisin ja tämän vaimon Gena O’Kelleyn, jotka ovat saapuneet hyväntekeväisyysvierailulle Budapestiin.

Norris halaa Orbánia kuin he olisivat vanhoja ystäviä. Pian Orbán hyppää auton rattiin ja vie vieraansa tutustumaan terrorismin vastaiseen yksikköön (TEK). Siellä taistelukoulutuksen saaneet miehet havainnollistavat, miten vihollinen lyödään maahan ja tainnutetaan toimintakyvyttömäksi.

Esitys tekee vaikutuksen Chuck Norrisiin.

”Olen nähnyt treenejä eri puolilla maailmaa, ja tämä oli kyllä paras koskaan näkemäni näytös”, Norris sanoo.

”He edustavat kaikkein kovimpia tyyppejä”, Orbán vastaa ylpeänä. ”Korkeinta laatua ja parasta tasoa ihmisten suojelemisessa.”

TEK:n erikoisjoukkojen taidoista saatiin tosielämän näyte syyskuussa 2015, jolloin tuhannet turvapaikanhakijat pyrkivät Unkariin Serbiasta. Erikoisjoukot pysäyttivät heidät rajalla voimakeinoin – ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat otteita epäinhimillisiksi – ja sen jälkeen raja suljettiin ja aidattiin.

ORBÁN, 55, on jo toista kertaa Unkarin pääministerinä. Jälkimmäinen kausi alkoi vuonna 2010, ja sen aikana Unkarista on tullut itsevaltainen valtio, jonka johtajalle kelpaavat EU:n rahat mutta eivät arvot. Yhdysvaltalainen Freedom House -instituutti on kuvannut maan demokratian murenemista ”dramaattisimmaksi koskaan EU:ssa”. Freedom Housen tuoreimmassa raportissa Unkari sijoitetaan samaan kastiin kuin ”demokratiassaan uuvahtaneet” Turkki, Serbia, Venezuela ja – Yhdysvallat.

Orbán itse kutsuu ideologiaansa epäliberaaliksi (illiberális) kristilliseksi demokratiaksi.

Omiensa joukossa hän esiintyy mielellään kansanmiehenä, maalaisena, joka ottaa pálinka-ryypyn valmistaessaan makkaraa juuri teurastetusta siasta. Tätä imagoa hän korosti myös Chuck Norrisin seurassa.

”Minäkin olen katutappelija. En tule eliittipiireistä vaan maaseudulta pienestä kylästä 40 kilometrin päästä”, Orbán sanoo videolla. ”Jos tulette uudelleen, vien teidät sinne. Ei siellä ole mitään erikoista.”

Tosiasiassa tuossa pienessä kylässä, 1 800 asukkaan Felcsútissa, on paljonkin erikoista. Sinne on virrannut Orbánin valtakaudella valtavasti rahaa. Felcsútiin on avattu esimerkiksi jalkapallolegenda Ferenc Puskásin mukaan nimetty jalkapalloakatemia sekä 3 500 katsojan jalkapallostadion, jonka kaunis arkkitehtuuri tuo mieleen kirkon. Felcsútiin on kunnostettu myös ihmettelyä herättänyt museorata, joka vie läheiseen Alcsútdobosin kylään. Arvostelijoiden mukaan 5,5 kilometrin mittainen rata on turha, eikä sillä ole käyttöä. (EU tuki radan korjaustöitä yli kahdella miljoonalla eurolla.)

”Yli 90 prosenttia minua koskevista kommenteista on negatiivisia. Liberaalit vihaavat minua”, Orbán sanoo videolla Norrisille.

”Sittenhän sinä olet kuin Trump?”
”Vähän enemmänkin”, Orbán sanoo ja virnistää.
Orbán tosiaan on kuin Trump monessa asiassa. Myös Orbán syyttää perinteistä mediaa valeuutisista ja nimittelee hallitukseensa kriittisesti suhtautuvia toimittajia ”kansakunnan vihollisiksi”. Ja kun jotain tärkeää tapahtuu, hän ohjaa huomion taitavasti muualle.

Chuck Norris -video julkaistiin 28. marraskuuta, ja siitä tuli välitön somehitti: videon näki yli kaksi miljoonaa katsojaa. Samana päivänä Unkarissa tapahtui kuitenkin jotain paljon merkittävämpää. Orbánin hallitus otti median haltuunsa salamannopealla operaatiolla. Ensin Orbánin lähipiiriin kuuluva liikemies ja mediamoguli Lőrinc Mészáros osti itselleen neljä mediayhtiötä. (Mészáros on Orbánin ystävä jo lapsuusvuosilta, ja vielä kymmenen vuotta sitten hän työskenteli kaasuasentajana, mutta nyt hänen arvioidaan olevan Unkarin rikkain ihminen.) Jo samana iltapäivänä Mészáros ilmoitti yllättäen, että hän luovuttaa kaikki mediaomistuksensa – yhteensä lähes 200 tiedotusvälinettä – ilman korvausta voittoa tavoittelemattomalle säätiölle, jonka nimi on Keski-Euroopan lehdistö- ja mediasäätiö (A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, KESMA).

Juuri kukaan ei ollut kuullut säätiöstä, joka oli perustettu vaivihkaa syyskuussa 2018. Sen johtoon oli istutettu viisi Orbánin luottomiestä.

Samana päivänä yhdeksän muutakin unkarilaista mediataloa ilmoitti luovuttavansa omistuksensa Keski-Euroopan lehdistö- ja mediasäätiölle – ilman mitään korvausta.

Yhden ainoan päivän aikana 476 yksityisomistuksessa ollutta tiedotusvälinettä siirtyi hallitusta lähellä olevalle säätiölle. Niiden joukossa oli isoja tv- ja radiokanavia, sanoma- ja paikallislehtiä, nettiportaaleja ja tuotantoyhtiöitä. Mediasäätiö sai haltuunsa myös verovaroin rahoitettavan yleisradioyhtiö MTVA:n, mutta se oli ollut hallituksen näpeissä jo vanhastaan.

Säätiölle lahjoitettujen yritysten yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2017 lähes 200 miljoonaa euroa.

Sosiaalinen media täyttyi järkytyksestä.

Miten tällaisen pystyy selittämään ulkomaalaisille? Kuvitelkaa: yhtäkkiä yli 400 tiedotusvälinettä tarjotaan ilmaiseksi yhdelle ainoalle säätiölle! Ei mitenkään. Mutta näin Unkarissa tapahtuu, kirjoitti kansanedustaja Ákos Hadházy Twitterissä.