Lyhyet

Viktor Orbán haluaa potkut Euroopasta, ja nyt ne ovat lähempänä kuin koskaan

3.3.2019

Unkaria johtava Fidesz-puolue on koetellut eurooppalaisten veljespuolueiden pinnaa jo pitkään. Romaneja on syrjitty, maahanmuuttajia hakattu rajalla, ja korruptio on saanut rehottaa. Tällä viikolla varmistui, että Euroopan parlamentin suurin puolue EPP käsittelisi Fideszin erottamista riveistään.
Oikeastaan voi ihmetellä, ettei erottaminen tullut puheeksi jo paljon aikaisemmin. Unkarin fideszläinen pääministeri Viktor Orbán on jo pitkään hyökkäillyt eurooppalaisia tovereitaan vastaan, ja sen kerrotaan johtaneen EPP:ssä vakaviin sisäisiin riitoihin.
Tuula Koposen Long Play -juttu "Vaientaminen" käsittelee strategioita, joilla pääministeri Orbán on mullistanut Unkarin alle vuosikymmenessä. Fidesz voi yksin päättää kaikesta, ja nyt puolue hallitsee myös mediaa.

Tuula Koponen, mitä Fideszille seuraavaksi tapahtuu?
Seitsemän keskustaoikeistolaista puoluetta – Suomen kokoomus sekä kuusi puoluetta Ruotsista, Belgiasta, Hollannista, Luxemburgista ja Portugalista – on nyt Fideszin erottamisen takana. Se on riittävä määrä, jotta esitys erottamisesta voidaan tehdä. EPP:n puoluevaltuuskunta ottaa asian esille 20. maaliskuuta Brysselissä. Erottaminen on nyt hyvin lähellä, ja ratkaisevassa roolissa ovat luultavasti saksalaiset.

Mikä on se korsi, joka on nyt katkaisemassa kamelin selän?
Fideszin viimeaikaiset mediakampanjat. Niistä uusimmassa maalitauluksi joutui komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker. Myös Junckerin kristillissosiaalinen kansanpuolue istuu EPP:ssä.
Yksi syy on varmasti myös se, että viime keväänä saamansa kolmannen vaalivoiton jälkeen Orbán on esiintynyt miehenä, joka voi tehdä ihan mitä haluaa.

Kirjoitat jutussasi, että Orbán luultavasti haluaakin puolueelleen potkut EPP:stä. Miksi?
Se on hyvin tyypillistä orbanilaista taktiikkaa. Hän pysyy vallassa vastakkainasettelujen ansiosta ja tarvitsee ajoittain uusia vihollisia. Jos Fidesz erotetaan, hän voi sanoa, että siinäs näette – myös EPP haluaa tuhota kristillisen Euroopan ja täyttää mantereen muslimipakolaisilla!

Avaimet ovat siis EPP:n saksalaisilla, ja he ovat toistaiseksi puolustaneet Fideszin jäsenyyttä. Miksi?
Baijerilaista Mandfred Weberiä on pidetty Orbánin suojelijana, ja Weber pyrkii nyt seuraavaksi komission puheenjohtajaksi. Baijerin CDU:ssa on yhä Fideszin vahvoja tukijoita. Fideszin lähtö veisi EPP:ltä valta-aseman, onhan mahdollista, että Fideszin vanavedessä EPP:stä irtautuisi muitakin ryhmiä. Saksa pelkää EPP:n hajoamista. Toisaalta sielläkin pinna näyttää nyt olevan kireällä Orbánin käytöksen takia.
On mahdollista, että välirikolla olisi vaikutuksia myös Saksan ja Unkarin taloussuhteisiin. Unkarissa toimii yli 6000 saksalaisyhtiötä, jotka työllistävät runsaat 300 000 ihmistä.

Mitä unkarilaiset ajattelevat EPP-erosta?
Oppositio toivoo, että erottaisiin, samoin kriittinen media. Hallitusmedia taas toistaa Orbánin sanomaa: minnekään ei olla lähdössä, [suursijoittaja, Orbánin arkkivihollinen] George Soros vain yrittää taas heittää kapuloita rattaisiin. Tavalliset ihmiset ovat jakautuneet sen mukaan mitä lukevat. Jos lukevat.

Asut Unkarissa. Mikä sinua on siellä asuessasi yllättänyt?
Olen asunut Unkarissa yhteensä yli 10 vuotta. Nyt kahden vuoden ajan olen yllättynyt joka ikinen päivä, miten tehokkaasti Orbánin propagandakoneisto toimii, ja miten faktat menettävät täysin merkityksensä, kun vastustaja halutaan tuhota.

Miten Orbánin kausi on muuttanut Unkaria?
Yhteiskunnan kahtiajako on syventynyt entisestään. Muutos mediassa on luonut rinnakkaistodellisuuksia, jotka eivät kohtaa millään tasolla. Tuttavapiirissäni seurataan joko hallitusmediaa tai kriittistä mediaa. Jokainen uskoo mitä haluaa, eikä edes halua tietää muusta.
Propagandan takia ihmisillä on kaikenlaisia pelkoja. Tapasin äsken tuttuni, joka seuraa uutisia Origo-sivuston kautta. Hän kauhisteli, miten me uskallamme lähteä autolla Balkanille, koska Balkanin reittiä on tulossa valtava pakolaisvyöry Eurooppaan.
Korruptio on lisääntynyt, se on nyt syvällä rakenteissa. Kärjistäen voisi sanoa, ettei Orbánin järjestelmä toimi ilman korruptiota.
Taloudellisesti Unkarissa menee paremmin kuin koskaan 30 vuoteen. Se on merkittävä syy, miksi Orbán on pysynyt vallassa. Viime vuonna palkat nousivat yli 11 prosenttia ja maassa on täystyöllisyys.

Kuvaat jutussasi strategioita, joilla Orbán on vakiinnuttanut puolueensa vallan sekä päätöksenteossa että mediassa. Oletko nähnyt samoja keinoja käytössä muualla?
Keskieurooppalaisittain katsottuna Unkari on tässä kehityksessä eturintamassa eli malli muille. Orbán on sanonut, että ennen Eurooppa oli Unkarille tulevaisuus, nyt Unkari on tulevaisuus Euroopalle. Esimerkiksi Tshekissä, Serbiassa ja Puolassa käytetään samoja menetelmiä.

Lue Tuula Koposen juttu "Vaientaminen" täällä: https://www.longplay.fi/jutut/vaientaminen