Lyhyet
Mikä jää pimentoon Lapin matkailussa, Ilkka Karisto?
Long Playn uusi pitkä juttu, Ilkka Kariston kirjoittama ”Rovaniemen markkinoilla” kertoo Lapin turismibuumista ja sen seurauksista. Rovaniemelle matkustaa vuosittain satojatuhansia ihmistä, jotka haluavat nähdä lunta, revontulia ja joulupukin. Monien kaupunkilaisten mielestä turismi on paisunut jo liian suureksi. Ilkka, miksi halusit kirjoittaa juuri tästä aiheesta?
”En ollut tajunnut, kuinka valtavaksi matkailu on Lapissa viime vuosina paisunut. Rovaniemellä on tarjolla nykyisin Airbnb-majoituksia asukaslukuun nähden kolme kertaa enemmän kuin Barcelonassa, jota pidetään paraatiesimerkkinä turismin paisumisesta liiallisuuksiin. Rovaniemellä puhutaan nyt ihan samoista asioista. Monet asukkaat kokevat turistit jo häiriönä ja ajattelevat, että kaupunkia kehitetään liikaa näiden ehdoilla. Halusin mennä paikan päälle katsomaan, miltä tilanne näyttää.”
No, miltä se näytti?
”Hieman koomiselta tietysti, kuten turismi aina. Kaduilla pyöri safariyritysten pilkkihaalareihin pukeutuneita turisteja. Paikallisia ei keskustassa juuri näkynyt. Hienommanpuoleisen ravintolan pöydässä saattoi käydä niin, että viereisen pöydän turisti alkoi yhtäkkiä kuivatella huskysafarilla kastuneita sukkiaan ja nyhtää nöyhtää varpaistaan.”
”Rovaniemi ei toki ole sillä tavalla tukossa turisteista kuin joidenkin Etelä-Euroopan kaupunkien kujat, joissa kuljetaan jonoissa toisiaan tönien. Mutta selvää on, että paikalliset kokevat kaikenlaista häiriötä. Haastattelin muun muassa ihmisiä, joiden omakotitalojen pihoihin tullaan öisiin jopa turistibusseilla katselemaan revontulia.”
Mikä sinut yllätti juttua tehdessä?
”Se, kuinka jakautuneet mielipiteet Rovaniemellä tuntui olevan siitä, onko turismi mennyt överiksi vai ei. Matkailubisneksessä toimivat korostivat, että Lapissa kyllä riittää tilaa ja että ilman matkailua ei olisi työpaikkoja. Toiset taas muistuttivat, että lentomatkailuun perustuva matkailu ei ole millään muotoa kestävää toimintaa ja sitä pitäisi vähentää.”
”Tuntui, että nämä leirit ovat hyvin kaukana toisistaan. Matkailun edistäjät puhuvat kyllä vastuullisuudesta ja ilmastonmuutokseen varautumisesta mutta riemuitsevat samaan aikaan uusista lentoyhteyksistä ja matkailijamäärien kasvusta. Toisaalta kriittisemmin matkailuun suhtautuvilla ei ole oikein konkreettista vastausta siihen, millä Lapissa elettäisiin, jos turismi olisi selvästi nykyistä vähäisempää. Pohjimmiltaan kyse on siis klassisesta talous vai ympäristö -dilemmasta, eikä siihen ole mitään helppoa ratkaisua.”
Mikä asia on jäänyt pimentoon Lapin matkailubuumista keskusteltaessa?
”Pidempi aikaperspektiivi. Miltä tilanne näyttää vaikkapa 2050-luvulla? Tässäkin tullaan ilmastokysymykseen. Tiedetään, että arktisilla alueilla ilmasto lämpenee vielä nopeammin kuin muualla. Voi siis käydä niin, että Rovaniemelläkin joulukuut muuttuvat mustiksi ja vesisateisiksi. Kuka sinne silloin haluaa mennä katsomaan poroja ja joulumaata?”
”Tätä skenaariota pitäisi mielestäni pohtia ihan tosissaan. Se olisi myös matkailuyrittäjien etu. Tuntuu, että Lapissa on pantu aika paljon yhden kortin varaan. Vallalla on tietynlainen kullankaivuu-mentaliteetti: tahkotaan rahaa matkailulla nyt kun voidaan. Mutta kultaryntäyksillä on tapana loppua joskus.”
Miten matkailu on muuttanut Rovaniemeä kaupunkina?
”Vaikutusta on moneen suuntaan. Esimerkiksi ravintolatarjonta Rovaniemellä on parempi ja monipuolisempi kuin muissa samankokoisissa suomalaisissa kaupungeissa. Työpaikkoja on tarjolla, joskin matkailualan työt ovat usein huonosti palkattuja ja hommat toimivat aika pitkälti muualta tulevien kausityöläisten varassa.”
”Jos turismi lisääntyy vielä nykyisestä, suuri kysymys on, miten ne matkailijavirrat onnistutaan hoitamaan kunnialla. Nyt moni Rovaniemellä kokee, että matkailu leviää holtittomasti joka puolelle. Matkailuun liittyvää rakentamista vastaan on syntynyt kansanliikkeitä. Monet ajattelevat, että matkailua kannattaisi keskittää niille alueille, jotka sille on jo uhrattu. Se kuulostaa minustakin järkevältä. Maailmalla on nähty, että kivat kaupungit voivat muuttua tylsiksi, jos turismi leviää hallitsemattomasti. Luulen, että se on aika puhtaasti numeraalinen kysymys. Kun mennään tietyn pisteen yli, paikan luonne muuttuu, palveluita ei enää suunnata paikallisille, ja kaduilla ajellaan jonossa segway-härveleillä ja kuvataan selfieitä Instagramiin. Eikä sellainen paikka lopulta kiinnosta pitkään turistejakaan. Ne etsivät seuraavan kohteen.”
Lue ”Rovaniemen markkinoilla” täältä.