Lyhyet
Rasismi rehottaa poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä
Long Playlle on toimitettu yli sata kuvakaappausta poliisien salaisesta Facebook-ryhmästä. Keskustelujen perusteella avoimen rasistinen kommentointi on poliisien ryhmässä yleistä. Moderaattorit eivät kovin hanakasti ole keskusteluun puuttuneet.
Ryhmään jaetaan maahanmuuttoa käsitteleviä artikkeleita ja videoita tahoilta, jotka tunnetaan valheellisten juttujen levittämisestä ja propagandasta. Sellaisia ovat brittiläinen äärioikeistopuolue Britain First, Suomen Sisu, MV-lehti, Uutismaailma, sekä nimimerkki Paavo Tajunkankaan blogi.
Ulkomaalaisia ja muslimeita panetellaan useissa keskusteluissa.
Islam on ekspansiivinen uskonto ja Eurooppa on uhri, eräs ylikonstaapeli kirjoittaa.
Toinen keskustelija väittää, että afrikkalaisperäinen väestö ei menesty missään maailmankolkassa: Syyt lienevät sekä kulttuurisia että geneettisiä ja siten osin periytyviä yksilöstä riippumatta.
Kun Iltalehti 9. maaliskuuta 2017 uutisoi turvapaikanhakijan hirttäytymisyrityksestä Helsingin rautatientorilla, eräs poliisimies kommentoi: Edes tota noi ei osaa.
Tapausta kommentoitiin ivallisesti.
Vanhempi konstaapeli linkitti keskusteluun Youtube-videon otsikolla ”Muslim migrants in Russia Germany should learn how to make law abiding citizens”. Videolla näkyy venäläisen RT-kanavan logolla varustettua kuvaa, jossa erikoisjoukkojen miehet retuuttavat eri-ikäisiä tummatukkaisia miehiä jonoon, tekevät heille ruumiintarkastuksia ja makuuttavat miehiä maassa kädet selän takana.
Kun Iltalehti viime syyskuussa kertoi, että hätäkeskuksen päivystäjä oli käyttänyt mustaihoisesta ihmisestä sanaa ”neekeri”, lukuisat keskustelijat pitävät sekä uutisointia että hätäkeskuksen pahoittelua aiheesta naurettavana.
Ei muuta kuin Tikkurilan värikartta koodeineen poliisin nettisivuille. Ilmoittaja voi siitä katsoa oikeat koodit 50 harmaan sävyn joukosta...
Pimeä valkoinen vois olla riittävän neutraali, eräs kommentoi.
Heinäkuussa 2016 räppäri James Nikander kirjoitti Facebookissa poliisin pysäyttäneen hänen äitinsä ja siskonsa ulkomaalaisvalvonnassa ja vaati heiltä anteeksipyyntöä. Asiasta syntynyt julkinen keskustelu herätti poliisiryhmässä syvää raivoa.
Poliiseja koskee laissa säädetty käyttäytymisvelvoite. Sen mukaan poliisin on virassa ja yksityiselämässään käyttäydyttävä siten, ettei hänen käyttäytymisensä ”ole omiaan vaarantamaan luottamusta poliisille kuuluvien tehtävien asianmukaiseen hoitoon”.
Poliisijohtaja Seppo Kolehmainen on myös toistanut haastatteluissa, että poliisissa on nollatoleranssi rasismille.
”Olen kuullut huhuja, että tämmöinen ryhmä on, mutta en oikeastaan tiedä siitä”, Kolehmainen sanoo Facebook-ryhmästä Long Playlle. Hän ei halua kommentoida ryhmän keskusteluja, koska se vaatisi hänen mukaansa enemmän selvitystä.
”Poliisilaissa on käyttäytymisvelvoite niin virassa kuin vapaa-ajalla – sen mukaan pitää toimia. Meillä on virallinen nollatoleranssi rasismiin. En hyväksy rasismia missään muodossa enkä ole ainakaan tähän mennessä mistään saanut tietää, että se olisi poliisiorganisaatiossa ongelma.”
Facebook-ryhmän keskustelua moderoi joukko poliiseja eri puolilta maata. Huhtikuun loppuun asti heidän joukossaan oli myös nykyinen rikoskomisario Marko Forss, joka aloitti keväällä tutkinnanjohtajan virassa valtakunnallisessa internetin vihapuhetutkintaryhmässä. 28. huhtikuuta Forss kertoi eroavansa poliisiryhmän moderaattorin pestistä, koska pelkäsi ryhmän vuotavan.
Tälläiset vuodot kuitenkin näyttää helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki. – – Koska työnkuvani on melko arka kaikenlaiselle enemmän ja vähemmän ikävälle julkisuudelle, niin en halua tämän vuodon jälkeen enää profiloitua tämän ryhmän ylläpitäjänä, hän kirjoitti.
Forss vastasi Long Playlle sähköpostilla:
”Olen kuullut, että toiminta ryhmässä on johtanut esimerkiksi puhutteluihin eri poliisilaitoksilla, mutta näistä minulla ei ole tarkempaa tietoa. Ainakin yksi tapaus on ohjattu syyttäjälle selvittelyyn, koska epäilyt kohdistuvat poliisin toimintaan ryhmässä”, Forss kertoi.
”Poliisin käyttäytymisvelvoitteen osalta voisi todeta, että myös poliisilla on sananvapaus. Erityisesti kun toiminta tuossa ryhmässä tapahtuu kaikkien osalta vapaa-ajalla, eikä viran puolesta.”
Poliisien Facebook-ryhmästä kerrotaan Kati Pietarisen pitkässä artikkelissa Satunnaistarkastus, joka julkaistaan sunnuntaina 4.6.