Lyhyet
"Urheilupiirien sovinismi on yhteiskunnan suojeluksessa"
Toimittaja Virpi Salmi kirjoittaa Long Play -jutussaan ”Avokämmen” naisurheilijoiden osasta. Se osa on jäädä rahatta ja pimentoon, pyykätä omat pelivaatteensa ja kuunnella miesten vähättelyä.
Virpi Salmi, miksi teit tämän jutun?
Teini-ikäinen tyttäreni kilpaurheilee ja on ollut aika kylmäävää seurata sitä, miten lapsi alkoi huomata, ettei hänen urheilemistaan pidetä yhtä arvokkaana kuin poikien.
Olen pitkään myös seuraillut sitä, että urheilupiirien sovinismi on jossain oudossa yhteiskunnan suojeluksessa. Tiedetään, että siellä on tasa-arvoasiat päin helvettiä, mutta asia hyväksytään, koska urheilumaailma nyt vain on sellainen. Virallisesti toivotaan lisää naisia kaikille urheilun alueille, kunhan he vain viitsivät toimia osana syrjivää äijäkulttuuria, eivätkä kritisoi siellä mitään. Urheilussa on käsittämätön määrä selityksiä, joilla vallitsevaa tilannetta ylläpidetään sen sijaan, että epäkohdat tunnustettaisiin ja niitä yritettäisiin korjata.
Miesten hegemonia myös pelottelee urheilevat naiset hiljaisiksi, eivätkä he uskalla tai viitsi puhua näistä ongelmista. Kritiikki tulkitaan yhä edelleen turhaksi kitinäksi. Mutta naistenkin pitäisi voida keskittyä itse urheilemiseen, eikä murehtia paskoja olosuhteita tai epätasa-arvoisia palkkioita.
Mikä juttua tehdessä yllätti?
Monet ihan tosissaan ajattelevat, että urheilussa resurssit kuuluvat miehille ja naisille annetaan, mitä jää yli. Tennispelajaa ja feministi Billie Jean King kuvasi vuonna 1970 sitä, kuinka naisten pitäisi muka olla ihan onnessaan siitä, että heille heitellään murusia miesten kakusta. Tilanne on tänä päivänä melkein samanlainen. Lisäksi yksi haastateltavistani sanoi törmänneensä erilaisissa urheilun toimikunnissa istuessaan usein siihen, että miehet oikeasti kuvittelevat, että Suomi on nyt tasa-arvoinen. Että tällaista se tasa-arvo on. Ja tietysti nämä miehet myös itse luulevat toimivansa tasapuolisesti.
Metoon tiimoilta on paljon toivottu miesten puheenvuoroja. Mitä urheilun miehiltä voisi julkisuudessa toivoa?
Ensimmäisenä voitaisiin myöntää, että naisten kohtelussa on parantamisen varaa, eikä vain keksiä yhä uusia perusteita epätasa-arvoiselle kohtelulle tai sysätä vastuuta pois omilta niskoilta. Lisäksi miesten on ihan oikeasti ryhdyttävä millä tahansa keinoilla rekrytoimaan lisää naisia piireihinsä.
Mitä sinusta pitäisi konkreettisesti tapahtua, että naisten asema urheilussa muuttuisi?
Yhteiskunnalla on tässä liian lepsu rooli. Naisten urheilu tarvitsee omaa edunvalvontaa ja mielellään yhteiskunnan tukien osalta jonkinlaista positiivista erityiskohtelua. Lisäksi yksityinen raha eli sponsorit voisivat tajuta, miten hemmetin hienoa pr:ää olisi tukea naisten urheilua.
Mitä tavallinen penkkiurheilija voi tehdä?
Mennä katsomaan naisten urheilua tietysti. Elä vaarallisesti ja mene katsomaan tammikuussa esimerkiksi naisten jääkiekkoliigan pelejä!
Lue "Avokämmen" täällä: www.longplay.fi/jutut/avokämmen.