Lyhyet
Syyttäjän mukaan poliisi Marko Forssia ei ole syytä epäillä rikoksesta
Rikoskomisario Marko Forss sai kertoa rikoksen uhrilta tulleesta tiedosta poliisin salaisen Facebook-ryhmän jäsenille.
Kihlakunnansyyttäjä Hanna Puhakka ei aloita esitutkintaa rikoskomisario Marko Forssin julkaisuista poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä. Forss kertoi ryhmässä erääseen rikosilmoitukseen liittyneestä tiedosta huhtikuussa 2017. Syyttäjä teki päätöksen helmikuussa 2018.
Yksityishenkilö oli tehnyt tutkintapyynnön asiasta Long Playn artikkelin ja Kirkko ja Kaupunki -lehden jutun pohjalta. Tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään, onko Forss toiminut virkavelvollisuuksiensa vastaisesti kertoessaan ryhmän jäsenille, että rikosilmoituksen tehneellä naisella on hallussaan ryhmän keskusteluista tallennettuja kuvakaappauksia.
Rikosilmoitukset ovat lähtökohtaisesti salassa pidettävää tietoa, kunnnes tapaus on käsitelty. Lain mukaan vain tutkinnanjohtajalla, hänen esimiehellään ja heidän määräämällään muulla virkamiehellä on oikeus antaa tietoa tutkittavasta tapauksesta julkisuuteen.
Forss kirjoitti ryhmään: ”Tuli sellainen tilanne eteen, että asiakkaalla oli tästä ryhmästä kuvakaappauksin tallennettua materiaalia hallussa.” Hän jatkoi vuotojen näyttävän ”helvetin pahalle, jos matsku laitetaan julki”.
Syyttäjä perustelee päätöstään näin: ”Forssin julkaisemasta päivityksestä ei käy ilmi kenenkään henkilötietoja[,] eikä siitä voi päätellä[,] kenestä asiakkaasta Forss kirjoittaa. Forss on kirjoittanut päivityksen yleisellä tasolla. Forss on ilmaissut päivityksessä halunsa vetäytyä syrjään Facebook-ryhmän ylläpitäjän tehtävistä, koska joidenkin ryhmäläisten toimintaa ei [ollut] saatu riittävällä tavalla rauhoittumaan. Selvityksen perusteella asiassa ei ole tullut esille mitään sellaisia konkreettisia seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä Forssin syyllistyneen asiassa virkavelvollisuuksiensa rikkomiseen tai muuhunkaan rikokseen.”
Long Play kertoi kesäkuussa 2017, että poliisin salaisen Facebook-ryhmän yhtenä moderaattorina vuosien ajan toiminut Marko Forss oli kertonut tutkintapyynnön tehneen naisen hallussa olleesta materiaalista poliisien ryhmässä. Kyse oli evankelisluterilaisen kirkon papin Marjaana Toiviaisen tekemästä rikosilmoituksesta, johon sisältyi myös Facebook-ryhmästä otettuja kuvakaappauksia. Ne olivat keskusteluista, joissa Toiviaista soimattiin.
Netin vihapuhetutkintaryhmän tutkinnanjohtajana Helsingin poliisissa tuolloin työskennellyt Forss julkaisi kirjoituksen kolme tuntia sen jälkeen, kun Toiviainen oli käynyt Helsingin pääpoliisiasemalla tekemässä rikosilmoituksen. Toiviainen ei tavannut Forssia mutta luovutti Forssin alaisille kuvakaappauksia itseään koskevista keskusteluista.
Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio sanoi heinäkuussa 2017 Long Playlle, että Helsingin poliisilaitos selvittää sisäisesti, onko Forss kertonut ryhmään salassa pidettävää tietoa. Selvitystä hoiti syksyllä 2017 Helsingin poliisilaitoksen oikeusyksikön lakimies, mutta selvitys katkesi tuolloin yksityishenkilön tekemään tutkintapyyntöön.
Myöskään Facebook-ryhmän rasistiset kirjoitukset eivät johtaneet rikosoikeudellisiin toimiin. Kihlakunnansyyttäjä Laura Sairanen päätti heinäkuussa 2017, ettei esitutkintaa käynnistetä. (Long Play kertoi heinäkuussa, että syyttäjän päätöksessä oli virheellistä tietoa. Sen mukaan kirjoitukset oli tehty vapaa-ajalla ja Long Playn toimittamissa kuvakaappauksissa ei näkynyt nimiä. Kirjoituksissa kuitenkin oli nimet, eikä mistään voi päätellä, onko ne kirjoitettu vapaa-ajalla vai töissä.)
Helmikuussa 2018 poliisihallitus tiedotti, että ryhmän keskustelujen pohjalta on annettu yksi vakava kirjallinen huomautus sopimattomasta käytöksestä sekä työnjohdollista ohjausta viidelle henkilölle.