Lyhyet

Poliisien Facebook-ryhmästä on poistettu kommentteja ja yli sata jäsentä on lähtenyt

5.6.2017

Poliisihallitus on toimittanut syyttäjälle vain Long Playn jutun

 

Long Playn lauantaina julkaistussa jutussa "Satunnaistarkastus” paljastettiin poliisien salaisessa Facebook-ryhmässä käytyjä rasistisia keskusteluja. Artikkelissa haastatellut poliisit ja vähemmistöihin kuuluvat ihmiset kertoivat myös poliisin harjoittamasta etnisestä profiloinnista.

Long Playn tietojen mukaan poliisien Facebook-ryhmästä on artikkelin julkaisun jälkeen poistunut yli sata jäsentä ja ainakin yksi julkisuudessa esillä ollut kommentti on poistettu.

Poliisihallitus kertoi lauantaina tiedotteessaan, että se on ”tutustunut [Long Playn] artikkelin sisältöön ja toimittaa sen sunnuntaina valtakunnansyyttäjänvirastoon esitutkinnan edellytysten selvittämiseksi”.

Mitä poliisijohto siis toimitti valtakunnansyyttäjänvirastoon?

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoo Long Playlle, että selvitettäväksi viedään vain ryhmästä julkaistu materiaali – eli käytännössä Long Playn juttu.

Kolehmainen sai kuulla ryhmässä käydystä keskustelusta Long Playn lyhyessä puhelinhaastattelussa keskiviikkona 31. toukokuuta. Hän sanoo, että soitti tuolloin sisäministeri Paula Risikolle (kok.) ja kertoi hänelle asiasta.

”Tehtäväni on informoida ministeriä kaikista asioista”, Kolehmainen sanoo.

Kolehmainen ei kuitenkaan ollut tuolloin yhteydessä valtakunnansyyttäjänvirastoon.

”Pelkän toimittajan puhelinsoiton perusteellahan en voinut reagoida. Minun piti saada faktaa ja dokumenttia sen asian tueksi, että se voidaan viedä tutkintaan”, hän sanoo.

Miksi poliisijohto toimitti valtakunnansyyttäjälle Long Playn artikkelin sen sijaan, että olisi itse tallentanut ryhmän keskusteluja?

Kolehmainen sanoo, ettei hän voinut tuolloin itse liittyä ryhmään selatakseen sitä ja ottaakseen talteen sen kirjoittelua.

”Se ei ole mahdollista yksityisyydensuojaa koskevan lain mukaan. Kyseessä on vapaa-ajalla tapahtuva ryhmä, ei poliisin virallinen ryhmä. Meidän ei siksi ole juridisesti mahdollista vakoilla siellä tai mennä stalkkaamaan ryhmään ilman rikosepäilyjä. Rikkoisimme lakia, jos menisimme sinne”, Kolehmainen sanoo.

Poliisien Facebook-ryhmän olemassaolo ja keskustelun sävy tulivat Long Playn tietoon aiemman juttuhankkeen yhteydessä. Long Play sai ryhmästä materiaalia kevään aikana useita kertoja. Kuvakaappauksia on yli 150. Suurin osa materiaalista on sen vuotaneen ryhmän jäsenen kokoamaa. Lisäksi Long Play on erikseen pyytänyt etsimään keskusteluja tietyistä aiheista, esimerkiksi etnisestä profiloinnista ja rap-artisti Mustasta Barbaarista eli James Nikanderista.

”Satunnaistarkastus”-jutussa sekä ulkomaalaisvalvonnan kohteeksi joutuneet että poliisit kertovat ulkomaalaisvalvonnan perustuvan usein etniseen profilointiin, joka on laitonta. Etnisestä profiloinnista vitsailtiin myös Facebookin Poliisit-ryhmässä. Poliisihallitus kertoi lauantaisessa tiedotteessaan, että se käynnistää selvityksen siitä, ovatko vallitsevat ulkomaalaisvalvonnan käytänteet kaikilta osin lainmukaisia.

”Pyysin tänään meidän poliisitoimintayksikköämme selvittämään sisäisesti, noudatetaanko toiminnassa voimassa olevaa lakia ja meidän ohjauksiamme ja määräyksiämme. Toiveeni on, että ennen kesälomia meillä olisi tietoa siitä, ovatko toimintamallit lainmukaisia”, Kolehmainen kertoo.  

Hän sanoo, ettei tiedä tarkemmin selvityksen tekotavasta.

Long Playn jutusta käy ilmi, että erityisesti Suomen romanit kokevat etnistä profilointia liikenteessä paljon. Tätä asiaa ei kuitenkaan olla selvittämässä, Kolehmainen sanoo.

”Tässä asiassa ei olla käynnistämässä sen kummemmin erillistä selvitystä. Käsittääkseni toimintamallit ovat meillä ihan lainmukaisia. Long Playn jutussa aiheesta esitettiin epämääräisiä väitteitä. En väitä, että todellisuudessa mitään ei ole tapahtunut, mutta tapausten selvittämiseksi yksityiskohtia pitäisi olla vähän enemmän, jotta asiassa voisi kuulla myös toista osapuolta.”

Lue ”Satunnaistarkastus”: https://longplay.fi/single/satunnaistarkastus