Lyhyet
Oulun kaupungin tunnustama kiinalainen liikemies on käyttänyt monia eri henkilöllisyyksiä
Viime maanantaina Ruotsin entinen Kiinan-suurlähettiläs Anna Lindstedt sai syytteen omavaltaisuudesta vieraan vallan kanssa toimimisessa. Tapauksen esitutkintamateriaalista selviää, ettei Lindstedtiä johdattaneella liikemiehellä olisi pitänyt olla asiaa Ruotsiin. Hän oli saanut viisumin Suomen pääkonsulaatista Hongkongissa.
Long Playn elokuussa ilmestyneessä jutussa ”Oppi tulee idästä” esiintyy kiinalainen liikemies Kevin Liu, MiNiSV Holding Limited -nimisen yhtiön johtaja. Yhtiö pyörittää Nanjingin miljoonakaupungin liepeillä Kiinassa Minipiilaakso-nimistä yrityskiihdyttämöä, joka houkuttelee Kiinaan firmoja muun muassa lääketieteiden ja biotieteiden aloilta.
Pari vuotta sitten Kevin Liu palkkasi yhtiön toimitusjohtajaksi Sri Lankassa syntyneen mutta Oulussa asuvan John Meewellan, joka tuolloin työskenteli Oulun yliopiston osa-aikaisena työelämäprofessorina. Meewella alkoi viedä Nanjingiin myös suomalaisia yrityksiä.
Kiinassa toimii tuhansia yrityshautomoja, jotka kilpailevat paikallisten viranomaisten suosiosta tuomalla maahan uusia innovaatioita. Työ vaatii verkostoitumista ja maassa toimivien lähetystöjen ja konsulaattien henkilökuntaan tutustumista.
Minipiilaaksoa markkinoidessaan Kevin Liu ja John Meewella tutustuivat myös Ruotsin silloiseen Kiinan-suurlähettilääseen Anna Lindstedtiin. He kertoivat haluavansa auttaa suurlähettilästä, jonka toimikaudella Kiinan ja Ruotsin välit olivat viilenneet. Maiden väliset suhteet olivat kiristyneet sen jälkeen kun Kiina oli siepannut kiinalais-ruotsalaisen kirjakustantajan Gui Minhain Thaimaasta lokakuussa 2015.
Niinpä Anna Lindstedt, Kevin Liu ja John Meewella päätyivät järjestämään tapaamisen, johon he kutsuivat myös Gui Minhain tyttären Angela Guin. Angela Guista oli hänen isänsä sieppauksen jälkeen tullut Kiinan kärkevä arvostelija.
Kaksipäiväinen tapaaminen pidettiin Tukholman Sheraton-hotellin vip-tiloissa tämän vuoden tammikuussa. Siitä nousi skandaali, kun Angela Gui kertoi julkisuuteen, että liikemiehet olivat yrittäneet painostaa häntä vaikenemaan isänsä tapauksesta. Hänen mukaansa John Meewella oli uhkaillut häntä ja sanonut, että Guin pitäisi luottaa häneen tai hän ei näkisi isäänsä enää koskaan.
Anna Lindstedtin toimia alettiin tutkia pian tämän jälkeen. Ruotsin ulkoministeriö väitti, että sillä ei ollut tietoa tapaamisesta. Yksi tulkinta oli, että liikemiehet olivat huijanneet suurlähettilään mukaan hankkeeseen ja Lindstedt oli langennut. Diplomaatit ovat houkuttelevia kohteita erilaisille vaikuttamisyrityksille.
Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon tutkinta valmistui syksyllä, ja viime maanantaina Ruotsin syyttäjänvirasto tiedotti syytteistä Lindstedtiä vastaan. Häntä epäillään muun muassa omavaltaisesta toiminnasta vieraan vallan kanssa. Syyttäjä katsoo, että liikemiehet edustivat tapaamisessa Kiinan valtion intressejä. Kevin Liulla on läheiset siteet Kiinan kommunistiseen puolueeseen ja tammikuisen tapaamisen aikana hän myös vieraili Kiinan suurlähetystössä Tukholmassa.
TAPAUKSEN esitutkintamateriaali valaisee mahdollista motiivia siihen, miksi Anna Lindstedt lähti mukaan liikemiesten suunnitelmaan.
Göteborgs-Postenin mukaan Ruotsin ulkoministeriö oli jo ennen tammikuista tapaamista ollut tyytymätön Lindstedtin toimiin Gui Minhain tapauksessa ja suurlähettilästä oltiin siirtämässä toisiin tehtäviin. Konsuliasioiden yksikön päällikkö Jon Åström Gröndahl arvelee Säpon haastattelussa, että Lindstedt halusi näpäyttää ministeriötä osoittamalla, että hän pystyy ratkaisemaan maiden välejä hiertäneen tapauksen. Sheratonin tapaaminen oli hänen viimeinen mahdollisuutensa siihen.
Esitutkintamateriaali paljastaa myös kiinnostavia yksityiskohtia Kevin Liusta. Asiakirjojen mukaan hänellä ei olisi pitänyt olla asiaa Ruotsiin, sillä hänet on merkitty maahanmuuttoviranomaisten järjestelmään epäilyttäväksi henkilöksi, jolle ei pitäisi myöntää viisumia Ruotsiin.
Merkintä tehtiin jo vuonna 2011 sen jälkeen kun selvisi, että Kevin Liulla on useita henkilöllisyyksiä. Ruotsin viranomaiset tietävät hänen käyttäneen ainakin kahta passia, joissa on eri nimi ja eri syntymäaika ja -paikka. (Liun selityksen mukaan tämä johtuu lapsuudessa tapahtuneesta rekisteröintivirheestä.)
Tämän lisäksi hänellä tiedetään olleen eri projekteissa ja luottamustoimissa lukuisia eri peitenimiä.
”Ei siis oikein ole selvää, kuka hän on?” Säpon kuulustelija kysyy esitutkintamateriaalin litteroidussa haastattelussa Ruotsin Pekingin-suurlähetystön työntekijältä.
”Ei. Hän voi luultavasti olla kuka tahansa”, työntekijä vastaa.
Asiakirjojen mukaan Kevin Liu yritti saada viisumia Ruotsiin vuonna 2016, mutta hakemus hylättiin. Seuraavana vuonna hän yritti uudestaan, ja taas hakemus hylättiin.
Sitten vuonna 2018 hän jätti hakemuksen Hongkongissa sijaitsevaan Suomen pääkonsulaattiin, joka edustaa Ruotsia Schengen-viisumiasioissa. Sieltä hän sai vuosiviisumin, jonka turvin hän saattoi matkustella muun muassa Oulussa ja Tukholmassa.
Suomen pääkonsulaatista Hongkongista kerrotaan Long Playlle, etteivät he voi kommentoida yksittäisiä hakijoita tai hakemusprosesseja. Kysymykseen siitä, eikö tiedon pitäisi kulkea ruotsalaisviranomaisilta suomalaisille, konsulaatista vastattiin, että he voivat ”tarvittaessa toimittaa viisumihakemuksen edustettavan jäsenvaltion asiaan kuuluville viranomaisille, jotta ne voivat tarvittaessa tehdä hakemusta koskevan lopullisen päätöksen”.
MONET suomalaiset yritykset ovat viime vuosina vierailleet Kevin Liun Minipiilaaksossa. Kun yrityskiihdyttämön avajaisia vietettiin lokakuussa 2017, paikalle oli saapunut myös Oulusta delegaatio, johon kuului edustajia useista yrityksistä sekä BusinessOulusta, Oulun kaupungin omistamasta liikelaitoksesta. Osa suomalaisyrityksistä on sittemmin alkanut tehdä Minipiilaakson kanssa yhteistyötä.
Sopimuksia tekemässä on ollut John Meewella, joka Long Playn elokuisessa haastattelussa kiisti uhkailleensa Angela Guita mutta puhui pitkällisesti Kiinan bisnesmahdollisuuksista ja demokratiasta. ”Ihmiskunnan historiassa nopeat kehitysloikat eivät ole koskaan tapahtuneet demokratian kautta”, hän sanoi.
Kevin Liu puolestaan on tuonut Ouluun delegaatioita Kiinasta. Kun hän vieraili Oulussa viisumin turvin kesäkuussa 2018, Oulun kaupunki myönsi hänelle tunnustuksen siitä, että hän on omistautuneesti toiminut Oulun ja Nanjingin välisten suhteiden edistäjänä. Kesäkuisella vierailulla Kevin Liu tapasi muun muassa silloisen sosiaali- ja terveysministerin, Sinisten Pirkko Mattilan. (Long Playn jutussa Mattila sanoi, että ei muista liikemiestä.)
Ruotsissa Kevin Liu on vielä paremmin verkostoitunut kuin Suomessa. Dagens Nyheterin jutun mukaan hän on Ruotsissa onnistunut luomaan läheiset suhteet moniin tunnettuihin poliitikkoihin ja professoreihin.
Lindstedtin tapauksen esitutkintamateriaalissa erästä ruotsalaista virkamiestä huolettaakin niiden korkeakoulujen maine, joiden tutkijat ovat lähteneet tekemään yhteistyötä Minipiilaakson kanssa – tai joiden Liun yhtiö väittää lähteneen mukaan.
”Mitä he oikeastaan tekevät Nanjingissa? Parhaassa tapauksessa he ostavat pohjoismaista teknologiaa Kiinan markkinoille. Pahimmassa tapauksessa he houkuttelevat tutkijoita ja yliopistoja huijaukseen, jossa Nanjingin rahaa pestään Kevinin peiteyhtiön kautta”, virkamies kirjoittaa sähköpostissa.
ANNA LINDSTEDTIN toimia puidaan seuraavaksi oikeudenkäynnissä, joka todennäköisesti pidetään keväällä. Kevin Liuta tai John Meewellaa ei epäillä mistään rikoksesta.
Lindsted on kiistänyt syyllisyytensä. Hän kokee olleensa vain välittäjä, joka toi liikemiehet ja Angela Guin yhteen keskustelemaan siitä, miten Ruotsin ja Kiinan välejä voisi parantaa.
Esitutkinta-aineiston perusteella osapuolten välillä on näkemyseroja tapaamisen luonteesta. Angela Guin mukaan tapaamisessa neuvoteltiin hänen isänsä vapauttamisesta. Lindstedtin mukaan kyse ei ollut neuvotteluista.
Keskeisinä arkkitehteinä olivat kaksi liikemiestä, joiden motiiveista ei ole täyttä selvyyttä. Ruotsin syyttäjänviraston mukaan he kuitenkin toimivat Kiinan valtion asialla.
Ruotsissa on tänä vuonna käyty paljon keskustelua siitä, onko maassa suhtauduttu Kiinaan liian sinisilmäisesti. Yhteistyöllä Kiinan kanssa on myös muita kuin taloudellisia vaikutuksia. Suomessa tällaista kriittistä keskustelua Kiinasta ei juuri käydä.