Lyhyet

Miksi Suvi Lindén matkasi Ugandaan sokkona?

8.2.2019

Vuosi sitten suomalainen liikemies löytyi kuolleena ugandalaisesta hotellihuoneesta. Hän oli matkustanut Kampalaan entisen ministerin Suvi Lindénin kanssa. Toimittajat Hanna Nikkanen ja Ilkka Karisto perehtyivät matkan taustoihin Long Play -jutussaan ”Ovien avaaja”.

Ilkka Karisto, mistä juttu sai alkunsa?

Ensimmäisen kerran aloimme penkoa aihetta jo vuosi sitten, heti liikemiehen kuoleman jälkeen. Otimme yhteyksiä Ugandaan ja harkitsimme pikaista lähtöä sinne, mutta päätimme sitten, että emme lähde uutiskilpailuun.

Palasimme asiaan viime syksynä. Tuli tunne, että ilmaan oli jäänyt todella paljon avoimia kysymyksiä.

Mikä juttua tehdessä yllätti?

Saimme muun muassa todisteet siitä, että kuollut liikemies havitteli Ugandasta miljoonien eurojen arvoista kauppaa ja uskoi pääsevänsä tapaamaan maan presidenttiä.  

Suvi Lindénin uudet selvennykset omasta roolistaan Ugandan-matkalla asettavat hänet yhä oudompaan valoon. Lindén siis väittää edelleen, että hänen matkansa liittyi erääseen älypuhelinhankkeeseen eikä Patrian ja muiden aseyhtiöiden tuotteiden kaupitteluun. Meille antamassaan kommentissa hän kuitenkin myöntää, että hänellä ei ollut sovittuna Ugandaan yhtään omaa tapaamista ja että hänen oli tarkoitus kulkea mukana liikemiehen sopimissa tapaamisissa. Näistä hän ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan tiennyt etukäteen mitään.

Näinkö hän todella aikoi kolmessa päivässä saada selville Ugandan ”eri ministeriöiden valmiuden laittaa liikkeelle hankkeita, joissa edullisella älypuhelimella autetaan kansalaisia arjessa”?

Miksi tällä on väliä?

Ainakin siksi että asiaan liittyy suomalainen valtionyhtiö, tunnettu poliitikko ja kuollut ihminen, eivätkä tapahtumien kulku ja taustat ole selvinneet.

Mikä juttuprosessissa oli vaikeinta?

Ihmisten saaminen puhumaan ja oleellisen tiedon löytäminen. Kiinnostavia mutta lopulta turhiksi osoittautuneita sivupolkuja tuli kahlattua moneen suuntaan. Ugandassa kuollut liikemies oli mukana noin sadassa eri firmassa, ja pelkästään näiden yrityskuvioiden ja sitä kautta avautuneen suhdeverkoston hahmottaminen vei aikaa.

Toisaalta: kun sitten osin onnekkaiden sattumienkin kautta saimme lopulta vinkkejä oleellista suunnista, uudet nimet ja muut yksityiskohdat eivät enää yllättäneet – ne olivat jo kartallamme.  

Mitä tapauksessa pitäisi vielä selvittää?

Avoimia kysymyksiä on yhä paljon. Esimerkiksi tapon motiivi on auki. Samoin liikemiehen suunnitteleman kaupan tarkka sisältö ja matkan syy. Lindén vastasi kysymyksiin vain lyhyesti sähköpostilla. Myös Patrialta oli mahdotonta saada ketään haastateltavaksi. Kysymyksiä vaadittiin etukäteen kirjallisina, mihin emme suostuneet. Lopulta luimme kysymykset puhelimessa ääneen Patrian viestintäjohtajalle, hän kirjasi ne ylös ja sanoi hankkivansa vastaukset seuraavaksi päiväksi. Vastaus oli kolmen rivin mittainen sähköpostiviesti, vaikka olimme pyytäneet, että käymme asiat puhelimessa läpi. Tämä on yleisemminkin huolestuttava kehityssuunta: yritykset vastaavat haastattelupyyntöihin yhä useammin ympäripyöreillä kirjallisilla lausunnoilla sen sijaan, että suostuisivat haastatteluun ja vastaisivat konkreettisiin kysymyksiin.

Lue ”Ovien avaaja” täällä: https://www.longplay.fi/jutut/ovien-avaaja