Lyhyet

Kroatian poliisi pahoinpitelee ja ryöstää ihmisiä valvoessaan EU:n rajaa

4.9.2018

Kroatian poliisi juoksuttaa maahan tulleita siirtolaisia öisin takaisin Bosnian puolelle. Käännytetyt kertovat Long Playlle, että poliisi pahoinpitelee heitä, vie heidän rahansa ja rikkoo puhelimet.

VELIKA KLADUŠA / BIHAĆ. Euroopan unionin jäsenmaan Kroatian poliisi on toistuvasti pahoinpidellyt ja ryöstänyt maahan luvatta tulleita siirtolaisia, selviää Long Playn haastatteluissa.

Siirtolaiset kertovat pahoinpitelyjen tapahtuvan öisin, kun Kroatian poliisi karkottaa heitä takaisin Bosnian puolelle virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolella. Long Playn lähteet Punaisesta Rististä ja Bosnian poliisista vahvistavat väitteet.

Irakin kurdialueelta kotoisin oleva Ali Ibraham, 42, kertoo epäonnisesta rajanylityksestään Long Playlle Velika Kladušan kaupungissa Bosniassa. Hän oli ylittänyt Kroatian rajan yhdessä 16-vuotiaan pikkuveljensä ja serkkunsa kanssa. Kolmikko käveli kahdeksan päivää metsissä ja eteni aina Kroatian ja Slovenian välisen rajan tuntumaan, kunnes jäi kiinni 23. elokuuta.

”Poliisit ampuivat ilmaan yhden varoituslaukauksen, ja sitten meidät komennettiin maahan”, Ibraham sanoo. ”Yksi poliiseista potkaisi maassa istunutta veljeäni. Pyysin, että hän lopettaisi. Huusin, että hän on lapsi – lyö mieluummin minua. Poliisi karjui minulle englanniksi: ’Turpa kiinni!’”

Miehet kuljetettiin poliisiasemalle ja sen jälkeen Bosnian vastaiselle rajalle. Siellä poliisi käski heidän nousta autosta yksi kerrallaan. Ibrahamin mukaan kroatialaiset poliisit kävivät auton ulkopuolella jälleen hänen veljensä kimppuun.

”Yksi löi pampulla polvitaipeeseen ja toinen heti perään selkään. Huusin poliiseille, että lopettakaa, emme ole eläimiä.”

Ibrahamin vasemmassa jalassa on rikkinäinen proteesi, jota hän on yrittänyt korjata ilmastointiteipillä. Ibraham sanoo poliisin irrottaneen proteesin ja polkeneen sitä maata vasten, niin että proteesin kiinnityskohta meni rikki. Hänen pikkuveljensä Murad Ibraham sanoo poliisin uhanneen raiskaamisella ja tappamisella, jos näkee hänet vielä uudestaan Kroatian puolella.

LONG PLAY haastatteli viime viikolla Bosniassa 32:ta ihmistä, jotka olivat ylittäneet Kroatian vastaisen rajan ja joutuneet palautetuiksi takaisin Bosnian puolelle.

Heistä 19 sanoi Kroatian poliisin pahoinpidelleen heitä käännytyksen yhteydessä. Poliisin väkivallasta kertoneiden joukossa oli kaksi alaikäistä.

Kahdeksan ihmistä esitteli Long Playlle vammoja, joiden he sanoivat syntyneen Kroatian poliisin hakattua tai potkittua heitä.

Siirtolaiset kertoivat Kroatian poliisin myös hajottavan järjestelmällisesti heidän matkapuhelimiaan. He esittelivät älypuhelimia, joista oli rikottu sekä näyttö että latausjohdon kiinnityskohta. (Maasta toiseen kulkevat siirtolaiset käyttävät puhelimien karttaohjelmia suunnistamiseen.)

Haastatellut sanoivat Kroatian poliisin vieneen heiltä käännytysten yhteydessä myös puhelinten varavirtalähteet. Monet kertoivat poliisin ryöstäneen heiltä rahaakin, enimmillään 700 euroa.

Kroatian olisi periaatteessa tarjottava siirtolaisille mahdollisuus hakea sieltä turvapaikkaa, joskin suurin osa toivoo pääsevänsä maan kautta Länsi-Eurooppaan. He eivät halua joutua mihinkään tekemisiin Kroatian viranomaisten kanssa, jottei heidän turvapaikka-asiaansa käsiteltäisi siellä.

Mies laittaa ruokaa nuotiolla roskien täyttämällä aukiolla. Paidaton lapsi kantaa vaatetta pyykkinarulle.
Syyriasta Isisiä paennut Hussein Alissa valmisti papukeittoa itselleen ja yhdeksänvuotiaalle pojalleen Velika Kladušassa 27. elokuuta. Edellisenä päivänä heidät oli palautettu Kroatiasta. Alissan mukaan poliisi vei häneltä 700 euroa, passin ja syyrialaisen henkilötodistuksen. Kuva: Ilkka Karisto.


KROATIAN SISÄMINISTERIÖ kieltäytyi kommentoimasta poliisin toimia puhelimessa ja pyysi kysymykset kirjallisina. (Ministeriön vastaus tuli 11 päivän kuluttua.)

Bosniassa toimivat kansainväliset avustusjärjestöt kuulevat väitteitä Kroatian poliisin julmista otteista päivittäin.

”Siirtolaiset kertovat meille pahoinpitelyistä, mutta meillä ei ole mitään keinoa todentaa heidän puheitaan. Me emme valvo rajaa. Se on toimivaltamme ulkopuolella”, sanoo YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM:n Bihaćin-aluevastaava Amira Hadžimehmedović.

Punaisen Ristin Bihaćin-toimiston johtaja Abdulah Budimlić sanoo, ettei hän voi sen enempää vahvistaa kuin kiistää väitteitä pahoinpitelyistä.

”En tiedä, mitä rajalla tapahtuu. Voin vain tukeutua siihen, mitä siirtolaiset minulle kertovat.”

Kaksi Punaisen Ristin työntekijää kertoo kuitenkin nimettöminä, että Kroatian poliisin väkivaltaisuus on ilmiselvää.

”Siirtolaiset palaavat rajalta hakattuina. Kaikki eivät ole voineet kaatua metsässä”, toinen heistä sanoo.

Toinen työntekijä kertoo tapauksesta, jossa raskaana ollut nainen ja tämän mies palasivat rajalta ja kertoivat Kroatian poliisin pahoinpidelleen heidät. Kummallakin oli ruhjeita kehossaan, ja naisen vammat aiheuttivat keskenmenon.

”On mahdotonta uskoa, että siinä tapauksessa vammat olisivat syntyneet siirtolaisten keskinäisestä tappelusta.”

Yksi rajaseudulla työskentelevä bosnialainen poliisimies myöntää Long Playlle nimettömänä, että Kroatian poliisi käyttää laittomia keinoja.

Long Play on myös nähnyt kopion Bosnian poliisin laatimasta raportista, jossa kerrottiin Kroatian poliisin ”ylimitoitetusta voimankäytöstä” ja puhelimien hajottamisesta.  Elokuun alkupuolelle päivätty raportti oli lähetetty Sarajevoon Bosnian turvallisuusministeriöön, joka vastaa siirtolaisasioista.

Ihmisen kylki, jossa suuri, reunoiltaan kellertäväksi muuttunut mustelma.
Algerialainen Akrem Souri, 44, sanoo Kroatian poliisin lyöneen häntä metallisella tangolla kylkeen ja jalkoihin 24. elokuuta. Souri otettiin kiinni Slunjin kaupungin lähellä, kymmenisen kilometriä Bosnian rajalta. Kuva: Ilkka Karisto.

 

VIIME KEVÄÄN ja kesän aikana tuhannet niin kutsuttua Balkanin-reittiä kulkevat siirtolaiset ovat pyrkineet Länsi-Eurooppaan nimenomaan Bosnian kautta. Siirtolaisten aiemmin suosima reitti Serbiasta Kroatiaan on nykyisin vähän käytetty, koska Serbia on tehostanut valvontaa raja-alueillaan.

Bosnian viranomaiset eivät yleensä estä ihmisiä ylittämästä rajaa virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolella.

Bosniassa suurin osa siirtolaisista on kerääntynyt maan luoteiskulmaan, Bihaćin ja Velika Kladušan kaupunkeihin, joista matka Kroatian rajalle on lyhyt.

”Vuoden alusta lähtien olemme rekisteröineet Una-Sanan kantonissa 5 893 siirtolaista. Kesän aikana määrä on kaksinkertaistunut”, sanoo Una-Sanan kantonin poliisipäällikkö Šero Družić.

Luku perustuu poliisin suorittamiin henkilöyden tarkastuksiin kaduilla ja julkisissa kulkuneuvoissa. Todellisuudessa alueelle lienee tullut huomattavasti enemmän siirtolaisia. Suuri osa on onnistunut jatkamaan matkaansa pohjoisemmaksi.

”Joka yö kymmeniä ihmisiä onnistuu pääsemään rajan yli”, poliisipäällikkö Družić sanoo Long Playlle. ”Ne jotka palautetaan, yrittävät aina uudestaan ja uudestaan.”

Družić vahvistaa tiedot siitä, että Kroatia palauttaa kiinni ottamansa siirtolaiset virallisten rajanylityspaikkojen ulkopuolella, yleensä öisin. Hänen mukaansa Kroatia ei informoi Bosnian viranomaisia palautuksista etukäteen, vaikka maiden välinen sopimus sitä edellyttäisi.

Väitteitä Kroatian poliisin väkivaltaisuudesta Družić kommentoi vain lyhyesti.

”Asia on tiedossamme. Emme kuitenkaan voi puuttua siihen.”

Ensimmäisenä Kroatian poliisin otteista raportoi Velika Kladušassa siirtolaisia auttava No Name Kitchen -niminen kansalaisjärjestö Facebook-sivullaan ja blogissaan.

BOSNIALLA JA KROATIALLA on noin tuhat kilometriä yhteistä rajaa, ja rajalinja kiemurtelee enimmäkseen harvaan asutuilla, vuoristoisilla ja metsäisillä seuduilla. Velika Kladušan kaupungin kohdalla asutus kuitenkin ulottuu liki kiinni rajaan. Seitsemän rajan välittömässä läheisyydessä asuvaa ihmistä kertoi kuulleensa rajalinjalta useina öinä pahoinpitelyn ääniä ja tuskanhuutoja.

”Huudot kuuluvat pihaamme erittäin selvästi, eikä ole mitään epäselvyyttä siitä, mistä ne aiheutuvat”, yksi asukkaista, noin 50-vuotias mies, kertoo kotinsa takapihalla, josta aukeaa esteetön näkymä Kroatian puolelle. Rajalinja kulkee noin sadan metrin päässä laakson pohjalla, ja heti sen toisella puolella on maantie, jolla Kroatian poliisi partioi yötä päivää.  

Mies – kuten kaikki muutkin rajaseudun asukkaat – suostui puhumaan asiasta vain nimettömänä, koska pelkäsi Kroatian viranomaisten aiheuttavan hänelle vaikeuksia.

Mies ja hänen naapurinsa kertoivat kuulleensa pahoinpitelyjen ääniä yhteensä kymmeniä kertoja, tavallisimmin puolenyön ja aamukahden välillä. Heidän mukaansa Kroatian poliisi tuo käännytettävät rajalle yleensä kolmella pakettiautolla.

”Ovet aukeavat, ja moottori sammuu. Pian alkaa hakkaaminen ja huuto. Sitä on hirveää kuunnella”, sanoo yksi rajan pinnassa asuva keski-ikäinen nainen.

Hän kertoi kahden kuukauden takaisesta tapauksesta, jolloin näki miehensä kanssa, kuinka siirtolaiset raahasivat kolmea kumppaniaan ylös jyrkkää rinnettä, joka johtaa heidän talolleen. Pariskunta oli mennyt ulos katsomaan tilannetta. Heidän mukaansa miehet olivat tajuttomia.

Toiset siirtolaiset sanoivat Kroatian poliisin antaneen miehille sähköiskuja. Pariskunta soitti ambulanssin, joka saapui läheisestä Velika Kladušan kaupungista.

Long Playn vierailun yhteydessä pariskunta näytti lyhyen videopätkän tuosta yöstä. Siinä kolme tajuttoman oloista miestä makaa maassa ja heidän ympärillään häärää useita ensihoitajia. (Long Play ei ole pystynyt varmentamaan videon aitoutta.)

Velika Kladušan sairaalan johtaja Senad Okanović ei suostunut kommentoimaan videota eikä pariskunnan kertomusta. Hän ei myöskään halunnut kertoa, onko sairaalasta lähtenyt ambulansseja hälytysajoihin Kroatian vastaiselle rajalle.  

”En voi kommentoida lainkaan yksittäistapauksia”, Okanović sanoo.

Hän kuitenkin esitteli tilastoja siirtolaisten saamasta hoidosta. Niiden mukaan Velika Kladušan sairaalaan tänä vuonna hakeutuneista siirtolaisista 31 oli kertonut vammojensa syntyneen Kroatian poliisin pahoinpitelyistä.

Tapauksista kolme oli luokiteltu vakaviksi.

Okanovićin mukaan siirtolaiset ja osa heitä auttavista avustustyöntekijöistä liioittelee Kroatian poliisin aiheuttamien vammojen määrää.

”Mutta en usko myöskään Kroatian sisäministeriötä, joka väittää, että väkivaltaa ei käytetä lainkaan”, hän sanoo. ”Enkä suinkaan väitä, etteikö Kroatian poliisi rikkoisi siirtolaisten puhelimia tai ryöstäisi heidän rahojaan.”

KROATIA HYVÄKSYTTIIN EU:n jäseneksi viisi vuotta sitten, ja nyt maa pyrkii innokkaasti mukaan Schengen-alueeseen. Schengen-jäsenyyden tärkeimpänä ehtona on pitävä rajavalvonta.

Viime viikolla Kroatian pääministeri Andrej Plenković tapasi Saksan liittokansleri Angela Merkelin Berliinissä. Lehdistötilaisuudessa Merkel ylisti Kroatian rajavalvontaa.

”Teette rajoillanne loistavaa työtä, ja haluan kiittää teitä siitä”, hän sanoi.

Samaan aikaan Bosniassa sadat ihmiset tekivät valmisteluja rajan ylittämistä varten. Kukaan ei tuntunut haluavan jäädä Bosniaan odottamaan syksyn ja talven tuloa, koska viranomaiset eivät pysty järjestämään edes säällisiä majoitustiloja.

Bihaćissa suurin osa siirtolaisista on majoittunut entiseen opiskelija-asuntolaan, joka pommitettiin Bosnian sodan (1992–95) aikana pahasti hajalle ja joka on ollut sen jälkeen tyhjillään. Rakennuksessa ei ole yhtään ehjää ikkunalasia. Lattiassa on siellä täällä vaarallisia aukkoja, ja jyrkistä portaikoista puuttuvat kaiteet. Rakennuksessa yöpyy satoja ihmisiä – heidän joukossaan noin 50 lasta, joista nuorimmat ovat sylivauvoja. Makuutiloihin on viritetty avotulia, ja jotkut käyttävät sytykkeinä muovijätettä.

Velika Kladušassa olosuhteet ovat vielä kurjemmat. Siellä suurin osa Länsi-Eurooppaan pyrkivistä asuu telttamajoituksessa pienellä, mutaisella maa-alalla kaupungin laidalla. Elokuun lopulla leirissä yöpyi arviolta 200–300 ihmistä – kuukautta aiemmin heitä oli noin 500. Leiriin ei tule sähköä eikä lämmintä vettä. Bajamaja-käymälöitä on kuusi, ja ne haisevat kammottavalle. Suurin osa ihmisistä tekee tarpeensa pusikoihin.

”Tuollaiset olosuhteet ovat omiaan levittämään tauteja”, sanoo Velika Kladušan sairaalan johtaja Senad Okanović. ”Eivätkä epidemiat tunne valtioiden välisiä rajoja.”

Long Play julkaisee myöhemmin syksyllä laajemman jutun Bosnian ja Kroatian väliseltä rajalta.

Juttua päivitetty 13.9. lisäämällä tieto, että Kroatian poliisi vastasi Long Playn sähköpostiin.

 

Tilaa Long Play