Lyhyet

Karjalan kielen seura sai EU-rahaa digitaalisten työkalujen kehittämiseen – hankekirjanpidossa epäselvyyksiä

25.5.2020

Long Play kertoi sunnuntaina ilmestyneessä jutussaan epäselvyyksistä Karjalan kielen seuran elvytyshankkeissa ja taloudenpidossa. Seura on ortodoksisen kirkon arkkipiispan Leo Makkosen perustama, ja se on vuosina 2010–2019 saanut julkista rahoitusta ainakin 1,2 miljoonaa euroa.
EU:n Erasmus-ohjelman kansainvälisessä DLDP-hankkeessa seura oli suomalaisena hankepartnerina vuosina 2016–2018. Hanke pyrki parantamaan Euroopan pienten vähemmistökielten asemaa digitaalisia työkaluja kehittämällä.

Seuralle maksettiin hankerahoja noin 45 000 euroa. Hankkeen ainoa palkattu työntekijä oli Tuomo Kondie, joka työt aloittaessaan oli 23-vuotias kielitieteen opiskelija ja aktiivinen karjalan kielen harrastaja. Kondie sanoo työskentelyn olleen haastavaa. Karjalan kielen seurassa hänen yhteistyökumppaneitaan olivat seuran silloinen sihteeri Pertti Lampi ja seuran aktiivi, arkkipiispa Leon serkku Juha Kotipelto.

”Käytännössä olin kokouksissa sopimassa asioita, joista minulla ei ollut valtuuksia sopia, ja jälkeenpäin selitin tilanteen Pertti Lammelle ja Juha Kotipellolle ja pyysin hyväksyntää päätetyille asioille. Virallisesti he olivat minun yläpuolellani ja vastuussa hankkeesta, mutta käytännössä koko projekti kaatui minun hoidettavakseni”, Kondie sanoo.

Kondielle maksettiin Pertti Lammen kanssa tehdyn työsopimuksen perusteella 14 euron tuntipalkkaa. Koko hankkeen ajalta hänelle kertyi palkkaa vain 8 200 euroa, ja matkakuluja korvattiin noin 3 400 euroa. Täyttä selvyyttä siitä, mihin loput rahat menivät, ei ole.

Ainakin osa rahoista meni Juha Kotipellolle, joka hankekirjanpidon mukaan laskutti pelkästään syys–lokakuussa vuonna 2017 lähes 6 000 euroa 164 tunnin työstä DLDP:lle Kondieta suuremmalla tuntipalkalla, 34 eurolla. Long Playlle Kotipelto tosin aluksi kiistää laskuttaneensa mitään.

”Minä en tietenkään saanut mitään palkkaa”, hän sanoo.

Niinkö?

”Kyllä, (tein työtä) harrastuksen vuoksi.”

Kun viittaan Erasmus-hankkeelle raportoituihin palkanmaksutietoihin, Kotipellon muisti palaa.

”Nyt kun sanot, niin jotakin tunteja sinne täytin, se on totta”, hän myöntää.

Kotipellolla on vakituinen päivätyö toisaalla, ja hän sanoo tehneensä DLDP-töitä päätyönsä ohella iltaisin ja viikonloppuisin. Hankkeelle toimitetun tuntikirjanpidon mukaan Kotipelto on kuitenkin tehnyt työtä vain arkisin ja joinakin viikkoina jopa viisi päivää viikossa ja 3–6 tuntia päivässä.

Myöhemmin Kotipelto korjaa olleensa DLDP-hankkeen aikana vapaalla päätyöstään ja päätoimisesti Karjalan kielen seuran palveluksessa. 

Kondien mukaan Lampi ja Kotipelto eivät kuitenkaan osallistuneet DLDP-töihin, vaikka heidät oli ilmoitettu seuran edustajiksi hankkeeseen.

”Kumpikaan ei kertaakaan osallistunut DLDP-kokouksiin, joita oli virtuaalisesti kerran kuussa ja kasvokkain kahdesti vuodessa. Muut hanketahot usein ihmettelivät sitä minulle”, Kondie sanoo.

Oman ilmoituksensa mukaan Kotipelto nosti hankkeesta palkkaa muun muassa kielenhuoltotehtävistä sekä karjalankielisen musiikkilevyn ja lasten kielipesien suunnittelusta, vaikka nämä olivat seuran omiin elvytyshankkeisiin kuuluvia töitä eivätkä liittyneet hankkeeseen. 

Hankkeen italialaiselle vetäjälle ei raportoitu hanketöiden sisällöstä, eikä kukaan tarkistanut, mihin palkkarahat käytettiin. Pertti Lammen ja Juha Kotipellon mukaan hankkeessa ei ollut epäselvyyksiä. Opetus- ja kulttuuriministeriö käynnisti viime tammikuussa valtionavustustarkastuksen seuran taloudenpidosta vuosilta 2017–2019. 

Kondie sanoo ymmärtäneensä huonon asemansa ja palkkauksensa viimeistään siinä vaiheessa, kun sai tietää Kotipellon kolminkertaisesta palkasta. Hän harmittelee sitä, että lähti kokemattomuuttaan ja naiiviuttaan mukaan hankkeeseen.

”Karjalan kielen seura oli tunnettu ja silloin vielä hyvämaineinen järjestö, ja olin vain iloinen saadessani oman alan töitä sellaiselta taholta.”
 

Lue pitkä juttu "Monia armorikkaita vuosia" täällä.