Lyhyet
Kansanedustaja järjesti yritykselleen suoran lobbauslinjan talousvaliokuntaan
Perussuomalaisten Antti Kangas käytti bulvaaniyhdistystä voidakseen kutsua firmansa toistuvasti talousvaliokunnan kuultavaksi. Hiilensidontaa myyvä Carboreal haaveilee rahakkaista sopimuksista, kun hallitus uudistaa polttoaineen jakeluvelvoitetta.
EDUSKUNTA PÄÄTTI viime viikolla kahden polttoainelain uudistamisesta. Fossiiliset polttoaineet ollaan tuomassa osaksi EU:n päästökauppaa, ja biopolttoaineen jakeluvelvoitetta uudistetaan perinpohjaisesti. Petteri Orpon hallitukselle lainmuutokset ovat olleet nuorallatanssia: ilmastopäästöjä pitäisi vähentää, mutta perussuomalaiset ovat luvanneet äänestäjilleen torjua bensan hinnan nousun.
Lokakuussa eduskunnan talousvaliokunta pyysi Luonnolliset ilmastotoimet -nimistä yhdistystä antamaan asiantuntijalausunnon sekä päästökaupasta että jakeluvelvoitteesta. Pari viikkoa myöhemmin valiokunta kutsui myös hiilensidontaa myyvän Carboreal Oy:n kertomaan näkemyksensä jakeluvelvoitteesta.
Carborealin ja Luonnollisten ilmastotoimien kannat jakeluvelvoitteen muutoksiin olivat muutamaa virkettä lukuun ottamatta identtiset. Jopa kirjoitusvirheet olivat lausunnoissa samoja.
Sekä Carboreal että Luonnolliset ilmastotoimet ovat varsin tuntemattomia toimijoita. Ne on perustettu vasta hiljattain: Luonnolliset ilmastotoimet tänä vuonna, Carboreal viime vuonna.
Lausunnoissa oli pamflettimainen klangi. Ne moittivat nykyisiä ilmastotoimia siitä, että niiden takana on tieteen sijaan “ideologisia preferenssejä” ja tahallaan vääristeltyjä laskelmia. Lausunnoissa vaadittiin “teknologianeutraalia” ilmastopolitiikkaa: fossiilisista polttoaineista luopumista ei tulisi erityisesti suosia, vaan hiilinielujen, kuten uuden metsän, luominen pitäisi laskea tasan yhtä arvokkaaksi ilmastotoimeksi.
Luonnolliset ilmastotoimet ry kutsuu itseään lausunnossaan “riippumattomaksi kansalaisjärjestöksi”, mutta tosiasiassa se näyttää olevan Carborealin bulvaani. Sillä ei ole toistaiseksi ollut omaa toimintaa. Luonnollisilla ilmastotoimilla ja Carborealilla on yhteinen osoite kerrostalon kivijalassa Helsingin Mannerheimintiellä, ja kaikilla yhdistyksen vastuuhenkilöillä on kytky Carborealiin. Yhdistyksen valiokunnalle antamat lausunnot kirjoitti Pirkka Vilén, joka on yksi Carborealin perustajaosakkaista ja toimitusjohtaja Salomo Vilénin veli.
Carborealin avainhenkilöihin kuuluu myös perussuomalainen kansanedustaja Antti Kangas. Hän on Carborealin hallituksen varapuheenjohtaja ja yksi pääomistajista. Kangas on talousvaliokunnan jäsen. Juuri hän kutsui Luonnolliset ilmastotoimet kuultavaksi talousvaliokuntaan.
KANGAS KOMMENTOI asiaa Long Playlle sähköpostilla.
“Minulla ei ole mitään tekemistä kyseisen Luonnolliset ilmastotoimet -nimisen yhdistyksen kanssa”, Kangas kirjoittaa.
“LI ja Carboreal eivät ole millään tapaa minun tietääkseni yhteydessä.”
Long Playn tietojen mukaan osa valiokunnan jäsenistä ei tiennyt, että Carboreal on Kankaan yritys, eikä asiasta ole valiokunnassa keskusteltu.
Antti Kangas kertoo viestissä tiedottaneensa Carboreal-yhteydestään perussuomalaisten eduskuntaryhmälle, talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puistolle ja eduskunnan hallintoon. Kankaan mukaan myös “suurin osa” talousvaliokunnan jäsenistä on tiennyt kytkystä, tai heidän ainakin olisi pitänyt tietää. Tieto olisi löytynyt Kankaan eduskunnalle tekemästä sidonnaisuusilmoituksesta sekä tapahtumakutsusta, jonka Kangas on omien sanojensa mukaan lähettänyt valiokunnan jäsenille vuonna 2023.
Kuulemiskutsun Carborealille esitti keskustan Timo Mehtälä. Hän kertoo Long Playlle tehneensä pyynnön Antti Kankaan toiveesta. Mehtälän mukaan Kankaan yhteys Carborealiin kävi hänellekin ilmi vasta jälkikäteen.
Long Playn tietojen mukaan valiokunnan jäsenet eivät liioin tienneet, että Carboreal puhuu myös Luonnolliset ilmastotoimet ry:n suulla.
CARBOREALILLA JA LUONNOLLISET ilmastotoimet -yhdistyksellä oli hyvä syy lobata valiokunnassa. Ne halusivat vaikuttaa biopolttoaineen jakeluvelvoitteen joustomekanismiin.
Jakeluvelvoite tarkoittaa sitä, että bensa-asemien ja muiden polttoaineen jakelijoiden on myytävä fossiilisen polttoaineen lisäksi tietty määrä biopolttoainetta. Jakeluvelvoite on erityisesti perussuomalaisten äänestäjien keskuudessa epäsuosittu, koska se nostaa bensan hintaa. Asiantuntijoiden mukaan kyseessä on kuitenkin yksi tehokkaimmista ilmastotoimista, jotka vähentävät fossiilisten polttoaineiden käyttöä.
Petteri Orpon hallitus halusi lisätä jakeluvelvoitteeseen niin kutsutun joustomekanismin: polttoaineen jakelija voisi korvata osan lakisääteisestä jakeluvelvoitteesta rahoittamalla päästövähennyksiä. Polttoaineen myyjä voisi siis maksaa jollekin toiselle yritykselle siitä, että se vähentää omia päästöjään tai luo uusia hiilinieluja. Valiokunnassa sorvattiin nyt tällaisen kaupankäynnin pelisääntöjä.
Carboreal myy yrityksille ilmastotoimia, jotka perustuvat siihen, että käytöstä poistettuja peltoja muutetaan metsiksi. Tällä hetkellä sen asiakkaat ostavat niin sanottuja vapaaehtoisia päästökompensaatioita – siis esimerkiksi jonkin tuotteen valmistuksen hiilijalanjäljen laskennallisia hyvityksiä, jota usein käytetään, kun mainoksissa halutaan kertoa tuotteen olevan ilmastoneutraali. EU on tosin alkanut rajoittaa sellaisia mainonnan ympäristöväitteitä, jotka perustuvat päästökompensaatioon.
Jos polttoainekauppiaat voivat jatkossa korvata osan lakisääteisestä jakeluvelvoitteesta ostamalla peltojen metsitystä, Carboreal pääsee käsiksi huomattavasti nykyistä laajempaan asiakasjoukkoon ja paljon suurempiin rahoihin. Siksi sen kannattaa lobata.
Carborealin ja Luonnollisten ilmastotoimien lausunnot eivät yllättäneet. Ne suosittivat, että laissa pitäisi erityisesti suosia päästöhyvityksiä, jotka perustuisivat “maankäyttösektorin biogeenisten hiilinielujen luomiseen maaseudulle”, eli vanhojen peltojen metsittämiseen.
Tällaisten ilmastotoimien tehoa on tunnetusti vaikea varmistaa, ja toistuvat skandaalit ovat syöneet metsiin perustuvien päästökompensaatioiden uskottavuutta viime vuosina. Sillä, että fossiilipolttoaineiden käyttöä vähennetään, on hyvin selkeä vaikutus päästöihin, mutta jos polttoaineen käyttöä kompensoidaan metsittämällä, päästöt vähenevät hitaasti ja toimien todellista vaikutusta on vaikea arvioida. Myrskyt, tuholaiset tai metsäpalot voivat myös tuhota hiilinielut, jotka on luotu metsittämällä.
Hallituksen esityksessä ongelmaa oli pyritty ratkaisemaan luomalla puskuria: kun jakeluvelvoitetta korvataan muiden sektorien päästötoimilla, päästövähennyksen on oltava kaksinkertainen korvattavaan päästömäärään nähden. Luonnolliset ilmastotoimet ja Carboreal vastustivat puskurin luomista.
VALIOKUNTAAN PÄÄSEMINEN on yrityksille arvokas mahdollisuus lobata sääntelyä, joka hyödyttää niitä.
Carborealille näitä tilaisuuksia on tarjoutunut useita. Talousvaliokunta kuuli Carborealia ja Luonnollisia ilmastotoimia kolme kertaa runsaan kuukauden aikana: 8. ja 10. lokakuuta sekä 12. marraskuuta. Kansanedustajan yritys sai siis aivan poikkeuksellisen keinon vaikuttaa siihen, millaiseksi tulevaisuuden hiilimarkkinat Suomessa muodostuvat.
(Carborealin johtoon kuuluu toinenkin kansanedustaja: demarien Piritta Rantanen valittiin syyskuussa yrityksen hallitukseen.)
Mikään sääntö ei kiellä kansanedustajia kutsumasta omaa yritystään kuultavaksi tai osallistumasta sen alaan liittyvään päätöksentekoon. Silti hyvien tapojen mukaisena pidetään, että kytköksistä kerrotaan. On poikkeuksellista, että edustaja käyttää bulvaania, jotta saisi oman firmansa kuulluksi useita kertoja samassa prosessissa.
Valiokunta on ruuhkautunut. Yhden jäsenen mukaan jatkuva murhe on lausuntojen määrä: miten sitä saataisiin rajattua järkevästi? Pyrkimyksenä on, ettei lausuntoja pyydettäisi tahoilta, joiden kannat ovat keskenään samanlaiset.
CARBOREAL KERTOO VERKKOSIVUILLAAN kitsaasti yksityiskohtia päästökompensaatiopalveluistaan: sieltä ei selviä esimerkiksi kompensaation hinta tai metsitettyjen kohteiden sijainti. Siksi Long Play selvitti asiaa tekemällä yritykselle tarjouspyynnön. Tiedustelimme arviota siitä, mitä yhtiömme kasvihuonekaasupäästöjen kompensointi maksaisi.
Carborealin tarjouksen mukaan hiilidioksiditonnin hinnaksi tulisi 24,90 euroa. Se on linjassa monien muiden suomalaisten päästökompensaatiomyyjien kanssa.
Puhelussa Carborealin myyjä nosti oma-aloitteisesti esiin jakeluvelvoitteen joustomekanismin. Tuleva lainmuutos on hänen mukaansa tae siitä, että Carboreal on jatkossakin vakavarainen yhtiö. Myyjän mukaan kyseessä on ainoa suomalainen yritys, joka edes pystyy täyttämään joustomekanismille maankäyttösektorilla asetetut ehdot, ja siksi yhtiö voi tulevaisuudessa ottaa koko markkinan omakseen.
Paitsi ettei väite ole totta, ainakaan vielä.
Vaikka eduskunta hyväksyi jakeluvelvoitteen joustomekanismin, metsitykseen liittyvien kompensaatioiden suhteen pelisääntöjen määrittely on vielä kesken. Sitä pohditaan jatkossa Energiavirastossa. Siihen, millaisiksi säännöt muodostuvat, vaikuttaa muun muassa se, keiden näkemyksiä valiokunnat ovat kuunnelleet.
Tilaa nyt koko Long Play joululahjaksi tai itsellesi tarjoushintaan 45€! Tilaus sisältää kaikki Long Playn uudet ja vanhat jutut, tuhansia sivuja mielenkiintoista luettavaa Suomen parhailta kirjoittajilta. Ajankohtaisia ilmiöjuttuja, reportaaseja, henkilökuvia ja esseitä. Kaikki pitkät jutut voit kuunnella myös äänikirjoina.
Koneen säätiö tukee Long Playn metsätoimitusta.