18.12.2024
Long Playn suuri kulttuurinkulutusopas
Kun et löydä etsimääsi tai edes tiedä mitä etsit, me autamme sinua.
Digitaalisen elämän piti olla taiteen ystävien runsaudensarvi. Kaiken piti olla vain löytämistä vailla: musiikkia ja elokuvia virtaa verkosta kuin hanasta, kotikirjasto mahtuu puhelimeen, digitaaliset yhteisöt luovat ennennäkemättömiä juttuja ja interaktiiviset mediakokemukset tuovat taiteen lähemmäs kuin koskaan…
Vaan mitä saimme? Alati heikkenevää algoritmiohjausta, ahdistavia valkoisia hakulaatikoita ja turhautunutta suoratoistopalvelun selaamista. Long Play laati joulun kunniaksi oppaan keinoista, jolla nykyaikainen kulttuuri-ihminen pystyy kahlaamaan contentin heinikoissa.
Onko jotain hyvää uutta musiikkia?
Onhan sitä. Hyvä tapa tehdä löytöjä on seurata esimerkiksi Pitchforkin viikoittaista Selects-listaa, uutiskirjeessämmekin mainittua Dagens Nyheterin viikoittaista DN väljer -listaa tai Pitchforkin perustajan Ryan Schreiberin vaihtelevasti päivittyviä What’s Good- ja Right Now -listoja.
Entä jos haluaisin kuunnella kokonaisia albumeita?
Dagens Nyheter tarjoaa mahtavaa palvelua. Joukko lehden musiikkikirjoittajia äänestää joka viikko sen hetken parhaista levyistä. Kulttuurisivuilta löytyvä lista tarjoaa hetkessä kuvan siitä, mikä on olennaista juuri nyt. Pitchforkin Best New Music -leima on moderni ikoni, mutta parhaita löytöjä ovat usein levyt, jotka saavat noin kahdeksan pistettä mutta jäävät ilman leimaa. Siksi sivusto listaa kaikki kahdeksan pisteen levyt myös erikseen.
Entä Suomessa?
Jostakin syystä Suomeen ei ole vakiintunut kovinkaan laadukasta uuden musiikin soittolistojen kulttuuria. Radio Helsinki listaa muutaman tehosoitettavan kappaleen viikoittain, YleX:llä on oma listansa, joka painottuu valtavirtaan ja kotimaahan. Lisäksi tämän jutun kirjoittamiseen osallistunut Oskari Onninen päivittää säännöllisesti julkista parasta juuri nyt -listaansa Spotifyssa.
Haluaisin tietää, mitä valtavirrassa tapahtuu, mutta en kuunnella suomalaista iskelmäpoppia ja teiniräppiä?
Spotifyn uuden musiikin tarjonnasta kannattaa silloin valita brittiläistä ja ottaa perjantairutiiniksi New Music Friday UK.
Olisiko parempia temaattisia soittolistoja kuin Spotifyn algoritmikuratointi?
On, mutta ei Spotifyssä. Varsinkin erikoismusiikin ystävien on helpompi eksyä NTS:n hätkähdyttävään valikoimaan. NTS on parhaimmillaan tarjotessaan dj:den kuratoimia, korkealaatuisia mixtapeja. Osa on kasattu valmiiksi teemoiksi, kuten NTS:n ”maailmankiertueeksi”. Enää pitää päättää, kiinnostaako 1990-luvun eroottisten trillerielokuvien musiikki vai 1970-luvun indonesialainen pop ja rock.
Miksi Spotifysta on niin vaikeaa kuunnella klassista musiikkia?
Ongelma ratkeaa siirtymällä klassisen musiikin striimauspalveluun Idagioon, jossa levytyksiä on helppo selata paitsi säveltäjien, myös orkestereiden, kapellimestareiden ja jopa instrumenttien mukaan. Palvelu tarjoaa häviöttömän äänenlaadun ja tilittää kuunteluista korvauksia esittäjille per kuunneltu sekunti eikä kuunneltujen kappaleiden määrän mukaan.
Mikä on kiinnostavinta klassista juuri nyt?
Tietenkin kysyt sitä meiltä! Yhden vastauksen löytää Berliinin filharmonian digitaalisesta konserttisalista, jossa on maksua vastaan tarjolla maailman johtaviin kuuluvan orkesterin konsertit livenä ja lisäksi yli 800 taltiota kuudelta vuosikymmeneltä.
Haluan nähdä jonkin tietyn oopperan ja olen valmis matkaamaan sen perässä. Mutta mihin?
Paras väline tulevien oopperaesitysten, solistien ja kapellimestareiden selaamiseen on verkkosivusto Operabase. Sen huono puoli on, että jotkut esitykset ilmaantuvat tietokantaan turhan lyhyellä varoitusajalla.
Haluan katsoa elokuvan, mutta pää lyö aina tyhjää, käytän elokuvan verran aikaa Netflixin valikoiman selaamiseen, ahdistun, enkä lopulta katso mitään.
Suosittelemme elokuvien valintaan valmiita listoja, joiden perusteella voi valita sopivalta tuntuvan elokuvan. Tällaisia ovat esimerkiksi Sight and Soundin kaikkien aikojen parhaiden elokuvien lista vuodelta 2022, BBC:n parhaiden ei-englanninkielisten elokuvien lista vuodelta 2018 ja BBC:n 2000-luvun parhaiden elokuvien lista vuodelta 2016.
Mistä listalta bongaamansa elokuvan voi katsoa?
Paljon löytää internetistä etsimällä. Ensimmäinen kohtuullinen vaihtoehto ovat vuokrauspalvelut, kuten Amazon Prime ja Apple TV. Mikäli elokuvat kiinnostavat enemmän ja usein, kannattaa harkita elokuviin keskittyvien suoratoistopalveluiden tilaamista.
Netflixissä ei ole kuin viihde-elokuvia, mitä teen?
Elokuvien ystävän vaihtoehto ovat Mubi ja Criterion Channel. Esimerkiksi Mubilla on palvelussaan oma top 1000 -lista. Kaikki elokuvat eivät ole jatkuvasti katsottavissa, mutta iso kasa kulloisellakin hetkellä on.
Criterion Channelilla on Mubia paremmat kuukausittain kuratoidut kokoelmat. He myös varoittavat joka kuukausi sähköpostilla, mitkä elokuvat ovat poistumassa kokoelmista ennen seuraavien saapumista, ja tuo sähköposti on lähes joka kerta erinomainen muistutus katsoa pari filmiä.
Criterion Channel on hyvä palvelu, mutta sitä ei voi tilata Suomeen. Mitä teen?
Ratkaisu on VPN. Kun Criterion Channelin kerran tilaa VPN:n avulla, sen käyttö sujuu tilauksesta eteenpäin ilman kikkailuja ja uusintatilaus näkyy vuoden päästä luottokorttilaskulla.
Onko suosituksia Rakkauteen & Anarkiaan, Docpointiin, joku muu mikä?
Katalogitekstien lukeminen on omanlaistaan salatiedettä, mutta ne paljastavat paljon. Mitä enemmän painotetaan aiheen tärkeyttä, sitä heikompi elokuva usein on. Ylipäätään festivaaleilla amatöörivirhe on juosta elokuvien aiheiden perässä. Paras vaihtoehto on, jos olet löytänyt kansainvälisestä mediasta suosikkikriitikon, joka on kiertänyt suurimmat festivaalit puolestasi. Jos tällaista ei ole, kannattaa luottaa toisiin auktoriteetteihin. Palkinto suurimmilla festivaaleilla tai pääsy Cannesin pääsarjaan on yleensä hyvä merkki, oli elokuvan aihe mikä vain.
Onko nyt joitain hyviä näyttelyitä?
Taide-lehden sivuilla on näyttelykalenteri, Instagram-tili Avajaishaukka toimii avajaisinfojen lisäksi epävirallisena helsinkiläisenä näyttelykalenterina.
Jos haluan ostaa taidetta, koska tyhjät seinät ahdistavat, mitä teen?
Ensinnä: katso taidetta, käy näyttelyissä, ala seurata kiinnostavien oloisten tekijöiden sosiaalisen median tilejä. Opi tietämään, mistä pidät. Hoksaa, että taidetta voi ostaa monin muinkin tavoin kuin gallerioista. Budjettilöytöjä on helppo tehdä huutokaupoista, joista Bukowski’s on yläluokkaisin, sitten Hagelstam, sitten Helander. Monilta nuoremmilta taiteilijoita, jotka eivät kuulu gallerioiden rostereihin, saa myyntiluetteloita niitä Instagramissa pyytämällä.
Inhoan Tukholman kaupallista ja ankeaa Fotografiskaa, mutta päädyn sinne reissuillani kerta toisensa jälkeen. Mitä teen?
Mekin olemme huomanneet, että Tukholmaan suuntautuva suomalainen taideturismi keskittyy Fotografiskaan ja Moderna Museetiin. Niihin kyllästyneille hyviä, usein jopa innostavampia, vaihtoehtoja ovat Bonnierin taidehalli Vasastanissa, Nationalmuseum Skeppsholmenin sillan kupeessa sekä bussimatkan päässä kaupungin ulkopuolella sijaitseva Artipelag, jossa on kaiken muun hyvän lisäksi erinomainen ravintola.
Miten löydän tarpeeksi ajoissa ne teatteriesitykset, joita Hesari kehuu ja liput loppuvat?
Ikävä myöntää, että nopeimmat pärjäävät tässäkin lajissa. Tulevien esityskausien näytelmät julkistetaan teattereiden sivuilla hyvissä ajoin. Tätä aiemmin tiedonsirpaleita voi tipahdella lähinnä tekijöiden sosiaaliseen mediaan. Kotimaisessa teatterissa hype kypsyy usein hitaasti. Kiinnostavat nimet ja tekijät kannattaa koettaa havaita ja painaa muistiin ja seurantaan jo silloin, kun heitä hehkutetaan maakunnissa tai pienissä helsinkiläisteattereissa. Aktiivisen kritiikin lukemisen parhaat hedelmät saa ulosmitattua usein vasta vuosien päästä.
Mistä pitäisi seurata, mitä teattereissa on tarjolla?
Tämä onkin tulevaisuudessa vaikeampaa, sillä Teatterin tiedotuskeskus Tinfo lopettaa ensi-iltalistauksen pitämisen resurssien vähentymisen takia. Ei auta kuin plärätä teatterien omia verkkosivuja.
Mistä selviää, mitä tanssin ja sirkuksen esityksiä Suomessa edes on?
Sirkuksen ja tanssin tiedotuskeskuksella on esityskalenteri, joka on erinomainen väline pysyä kartalla juuri nyt esitettävistä ja tulevista teoksista.
Teatteriturismi kiinnostaa, minne mennä?
Teatterifestivaaleista yleensä kiinnostavimmat ovat Wiener Festwochen, Theatertreffen Berliinissä ja Festival d'Avignon.
Aina mielenkiintoisia teatteriohjelmistoja puolestaan on varsinkin Berliinin Schaubühnellä ja Volksbühnellä, Lontoon Royal National Theatrella ja Münchenin Münchner Kammerspielellä.
Mitä uusia kiinnostavia kirjoja on ilmestynyt?
Helsingin kirjastojen bestseller-hyllyt ovat yllättävän hyvä keksintö, jos haluaa saada satunnaisotannan suomennettuihin uutuuksiin myös marginaalisemmilta kustantamoilta. Löydöt saa saman tien mukaan, ja koska laina-aika on vain kaksi viikkoa ilman uusimismahdollisuutta, aikapaine pakottaa lukemaan ne heti ja vauhdilla.
Miksi kirjastoissa on niin pitkät jonot?
Koska olet myöhässä! Aallonharjalle pyrkivä lueskelee kustantamojen katalogit syksyisin ja keväisin ja laittaa kutkuttavimmat teokset varaukseen saman tien – kuukausia ennen Hesarin arviota.
Lukuaikapalveluista ei löydä mitään järkevää, koska algoritmi suosittelee minulle vain tylsiä viihdekirjoja.
Joissain lukuaikapalveluissa pääsee erinäisten kiertoteiden kautta selaamaan uusia kirjoja julkaisujärjestyksessä, mikä mahdollistaa otannan uutuusjulkaisuista. Suomeksi temppu toimii, koska suomenkielisiä kirjoja julkaistaan palveluissa lopulta suhteellisen vähän. Englanniksi ja ruotsiksi on vaikeampaa. Bookbeatissa esimerkiksi uusimmat kaunokirjat pääsee selaamaan reittiä Categories –> Novels –> All Books. Aukeavaan luetteloon on vielä lisättävä rajaus kielestä. Storytelillä on sovelluksen etusivun pohjalla oma “Uutta valikoimassamme”-sivu, jonka voi järjestää viimeisimpien julkaisujen mukaan. Sen heikkous on, ettei kaunoa voi erottaa muista julkaisuista. Nextoryssä eri kirjallisuuslajit voi järjestää julkaisujärjestykseen Last published -napista.
Miten te löydätte hyviä uusia juttuja?
Tämä opas on keskittynyt digitaalisiin välineisiin ja mediankulutukseen, vaikka kyse on usein yksinkertaisemmista asioista. Kulttuurin suosittelu on ennen kaikkea sosiaalista vaihdantaa. Kannattaa siis pyrkiä ympäröimään itsensä ihmisillä, joilla on hyvä maku ja jotka haluavat ja ehtivät seurata ympäristöään. Saat huomata, kuinka joku on suosittelemassa jotakin koko ajan, jopa kyllästymiseen asti.
Teatteriin, elokuviin ja konsertteihin on vaikea lähteä ja jälkikäteen harmittaa, kun ne jäävät näkemättä omasta saamattomuudesta johtuen. Mikä avuksi?
Lippu kannattaa ostaa välittömästi, kun mielihalu iskee. Kokemuksemme mukaan se vähentää kotiinjäämisriskiä huomattavasti, ja lähteminen harvemmin harmittaa. Sinä voitat, ja niin voittavat tekijätkin. Kaikki voittavat.
Jäikö jokin kulttuurista nauttimiseen tai sen löytämiseen liittyvä kysymys kysymättä? Lähetä se tai kerralla useampi meille ja teemme toisen avustusjutun, mikäli kysymyksiä tulee paljon. Kysymyksiä voi lähettää osoitteeseen pekka.torvinen@longplay.fi.
Tilaa Long Play niin saat kaiken.
Liity joukkoomme! Tilaajana saat joka kuukausi kuratoidun lukupaketin Suomen parhailta kirjoittajilta. Koko laaja juttuarkisto on käytössäsi ja kerran viikossa meiliisi kilahtaa Perjantaikirje. Ei klikkiotsikoita, vain juttuja, joilla on väliä.
Oletko jo tilaaja? Kirjaudu sisään.