19.2.2025

Long Play selvitti: kunnat maksaneet yli 160 000 euroa amatöörielokuvantekijälle – elokuvat näkee vain ohjaajan firman sivulla

Mihin pienten kuntien verorahoja käytetään? Joissain tapauksissa Tony Heinon amatöörielokuvien tukemiseen.

Syksyllä 2021 porilainen Tony Heino ehdotti yhteistyötä kolmelle eteläpohjalaiselle kunnalle: Lappajärvelle, Alajärvelle ja Vimpelille. Hän ilmoitti tekevänsä draamaelokuvaa, jonka päärooleihin oli lupautunut kaksi tunnettua näyttelijää, Juha Veijonen ja Heikki Kinnunen. Heino kertoi etsivänsä rahoitusta kattamaan elokuvan matka-, muonitus- ja majoituskuluja.

Yhteistyöehdotus oli jo lähtökohtaisesti erikoinen: elokuva kuvattaisiin sillä paikkakunnalla, josta järjestyisi rahoitusta. Vähintään yhtä erikoista oli se, että Heino oli valmis antamaan kunnille vallan vaikuttaa kuvauspaikkojen valintaan.

Yhteydenotto kannatti. Vajaan 3 000 asukkaan Lappajärvi ja kolme kertaa suurempi Alajärvi lähtivät mukaan. Kumpikin lupasi Heinon elokuvahankkeelle 6 700 euron rahoituksen.

Kun Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara esitteli asian kunnanhallitukselle, hän ilmoitti, että elokuvan mainosarvo kunnalle olisi vähintään 200 000 euroa, eikä se edes sisältänyt kunnan näkyvyyden arvoa elokuvateatteri- ja televisiolevityksessä. Mitään perusteluja tälle arviolleen hän ei antanut ainakaan kirjallisessa esityksessään. Alasara kieltäytyi haastattelusta. Hän ilmoitti, ettei koe tarvetta kommentoida yhteistyötä ja totesi, ettei tunne Tony Heinoa.

Alasara kertoi kunnanhallitukselle ”kuvausyhtiöstä” nimeltä Live Filming Productions, Sen nimistä yhtiötä ei ole olemassa. Tony Heino, 41, työskentelee yksityisenä elinkeinonharjoittajana eli toiminimiyrittäjänä. Hänen toiminimensä on Nordbron Productions. Heino on eri yhteyksissä kertonut edustavansa Live Filming Productionin lisäksi firmaa nimeltä Film Coalition – sitäkään ei ole olemassa eikä kumpaakaan näistä nimistä ole rekisteröity Nordbron Productionsin aputoiminimeksi.

Yhteistyösopimukset solmittiin kuntien ja Nordbron Productionsin välillä. Pyysin tietopyynnöillä sopimukset nähtäväkseni, mutta Alajärveä lukuun ottamatta kunnat kieltäytyivät liikesalaisuuteen vedoten.

Alajärven kanssa tehdyssä sopimuksessa sovittiin, että elokuvassa nähtäisiin noin kymmenen minuutin verran Alajärvellä kuvattua materiaalia ja kaupungin nimi mainittaisiin repliikeissä. Lisäksi lehdistöhaastatteluissa tuotaisiin positiivisesti esille ”elokuvan kuvauskohteet ja niiden työilmapiiri” – vaikka kuvauksia ei vielä ollut aloitettu, eikä kuvauskohteiden työilmapiiristä voinut siten olla vielä mitään tietoa.

Kuvaukset alkoivat jo samana syksynä. Elokuva oli nimeltään Toinen mies ja tyylilajiltaan se oli parisuhdedraama.

Sekä Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasara että Alajärven kaupunginjohtaja saivat pienet sivuroolit. He esiintyvät samassa kohtauksessa Jussi-palkitun Juha Veijosen kanssa.

Alasara on ollut kiinnostunut näyttelemisestä. Hän on aikoinaan pyrkinyt tuloksetta Teatterikorkeakouluun ja Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle.

Toinen mies sai ensi-iltansa huhtikuussa 2022. Sitä esitettiin teatterilevityksessä 12 paikkakunnalla. Katsojia se keräsi yhteensä vain 214, ja heistä valtaosa näki elokuvan Alajärvellä tai sen naapurikunnissa Kauhavalla ja Vimpelissä.

Markkinointiyhteistyösopimuksissa puhuttiin myös televisioesityksestä, mutta se ei ole toteutunut.

Elokuva sai murska-arviot. Episodi-lehti piti tarinaa täydellisen yhdentekevänä, dialogia lapsellisen kömpelönä ja teknistä toteutusta ala-arvoisena. ”Jos on käynyt edes vuoden mitään filmikoulua, ei todellakaan tee samoja virheitä kuin tässä on tehty”, arvostelija kirjoitti.

Helsingin Sanomien kriitikon mielestä Toisen miehen kerronta oli vetämätöntä ja tekninen taso vaatimatonta. Molemmat arvostelijat antoivat elokuvalle yhden tähden.

 

VERKKOSIVUILLAAN Tony Heino väittää tehneensä 15 vuoden ajan mainoselokuvia. Heino ei vastannut haastattelupyyntööni mitään, poisti tunnukseni ”suoratoistopalvelustaan” ja esti minut Instagramissa. Hän ei vastannut myöskään toiseen haastattelupyyntööni juuri ennen jutun julkaisua.

Toinen mies oli Heinon esikoiselokuva. Sen jälkeen hän on tehnyt nopeassa tahdissa neljä muuta elokuvaa, mutta yksikään niistä ei ole enää päässyt teatterilevitykseen.

Kaikkia elokuviaan varten Heino on onnistunut keräämään rahoitusta suomalaisilta kunnilta ja kaupungeilta. Summat ovat kasvaneet elokuva elokuvalta.

Vuonna 2022 Heinon ohjaama ja tuottama Routa-niminen elokuva sai Vaasan kaupungilta 9 000 euroa ja Heinolalta  8 000 euroa. 

Saman vuoden marraskuussa Rauman kaupunki myönsi 9 000 euron rahoituksen Portti 44 -nimiseen rikoselokuvaan. Hankintapäätöksen teki kaupunginjohtaja. Asian esitellyt kaupunkikehitysjohtaja oli esityksessään todennut, että Portti 44 -elokuvan kautta Raumalle oli ”tarjolla merkittävää medianäkyvyyttä”, jonka hän uumoili kasvattavan Rauman kiinnostavuutta matkailukohteena ja muiden elokuvien kuvauspaikkana.

Seuraavan vuoden puolella Portti 44:lle tuli lisärahoitusta vielä Kokkolasta (9 000 euroa) ja Forssasta (8 000 euroa).

Samoihin aikoihin Heino keräsi jo rahoitusta seuraavaan, moottoripyöräilevästä miehestä kertovaan elokuvaan, jonka nimeksi tuli Faster: Only One Lap. Sitä lähtivät rahoittamaan Kauhava (10 000 euroa), Tornio (15 000 euroa) ja Virrat (8 000 euroa).

Muutamassa vuodessa Heino on saanut kunnilta ja kaupungeilta kaikkiaan yli 160 000 euroa elokuviensa tekemiseen. Se ei ole elokuvanteossa sinänsä suuri summa, mutta Heinon elokuvilla ei ole paljonkaan tekemistä ammattimaisen elokuvatuotannon kanssa.  

Hänen elokuvansa on tehty halvalla ja jälki on amatöörimäistä. Valaisu on pielessä, ja repliikit on äänitetty kameraan kiinnitetyllä mikrofonilla – myös ulkokuvauksissa. Seurauksena on onnettoman huono äänimaailma: repliikit uhkaavat hukkua tuulen kahinan alle.

Näkemissäni sopimuksissa ei mainita mitään konkreettista  elokuvien levityksestä eikä siitä, mitä kuntalaisten verorahoilla tehdylle sijoitukselle tapahtuisi, jos elokuva ei koskaan valmistuisi.

Ylipäänsä jo pelkkä ajatus ammattimaisen elokuvatuotannon tekemisestä yksityisenä elinkeinonharjoittajana on absurdi, sillä yksikin taloudellisesti epäonnistunut tuotanto jättäisi yrittäjän henkilökohtaiseen vastuuseen veloista.

Heinon neljä viimeistä elokuvaa ovat olleet katsottavissa pelkästään Suoratoisto.com-palvelussa. Heino on tiedottanut, että Nordbron Productions aloittaa ”yhteistyön uuden Suomessa aloittavan” suoratoistopalvelun kanssa.

Käytännössä Suoratoisto.com on hänen oman toiminimensä nettisivu. Sitä ei löydy Google Play- tai App Store -sovelluskaupoista. Sivustolla on tarjolla vain Nordbron Productionsin omia tuotantoja.

Viime kesänä Heino ilmoitti Rauman kaupungille, että hänen Portti 44 -elokuvansa oli kerännyt runsaassa kuukaudessa yli satatuhatta katsojaa. Luku kuulostaa hämmentävän suurelta, sillä erittäin suositulla IMDb-sivustolla elokuvalla on alle 30 käyttäjien antamaa arvosanaa, kuten kaikilla muillakin Tony Heinon elokuvilla.

 

MARRASKUUSSA 2023 Nordbron Productions sai suuremman rahoituspotin kuin koskaan ennen. Kemijärven kaupungin elinvoimajohtaja Anne Karppinen myönsi viranhaltijapäätöksellä 30 000 euroa Odile: Avajaiset ennen joulua -elokuvan markkinointiyhteistyöhön.

Noin 7 000 asukkaan Kemijärvelle 30 000 euroa on iso raha. Summa muodosti noin 40 prosenttia kaupungin koko sen vuoden markkinointikuluista.

Viranhaltijapäätöksen perusteluissa elinvoimajohtaja Karppinen mainitsee, että elokuvan ”kuvausten yhteydessä kuvataan taustamateriaaleja, joista syntyy kuvia ja videoita”, jotka kaupunki saa markkinointikäyttöön.

Hän toteaa päätöksessä myös, ettei elokuvassa ”oteta kantaa rotuun, uskontoon, seksuaalisuuteen, tai politiikkaan”, ja että siinä näyttelee Juha Veijonen, vaikka tätä ei nähty valmiissa elokuvassa.

Anne Karppinen kieltäytyi haastattelusta.

”Tästä ei ole oikeastaan muuta kommentoitavaa kuin se, että olimme kaupunkina mukana edistämässä tuotantoa, jossa Kemijärvi ja sen eri kiinteistöt tulivat hienosti esiin”, hän vastasi sähköpostitse ja kehotti kääntymään Lapin elokuvakomission puoleen, vaikka sillä ei ollut asian kanssa mitään tekemistä.

Odile: Avajaiset ennen joulua sai rahoitusta myös pohjoispohjanmaalaiselta Limingan kaupungilta. 10 000 euron arvoisesta markkinointiyhteistyöstä ei kunnan elinvoimajohtajan Teemu Haapalan mukaan tehty erillistä päätöstä, ”koska viranhaltija solmi sopimuksen talousarvion puitteissa”.

 

KAUPUNKIEN ja kuntien kanssa tehtävä markkinointiyhteistyö ei sinänsä ole Suomen elokuvamaailmasssa uusi tai ihmeellinen asia.

Esimerkiksi Seinäjoki maksoi hiljattain 30 000 euroa markkinointiyhteistyöstä Jenni Toivoniemen ohjaaman komedian Perhoset tuotantoyhtiölle, ja Lapua käytti saman verran Lapua 1976 -elokuvan markkinointiyhteistyöhön. 

Pori puolestaan teki 60 000 euron arvoisen yhteistyösopimuksen Dingo-yhtyeestä kertovan Levoton Tuhkimo -elokuvan tuotantoyhtiön kanssa.

Tampereen kaupunki on jo useiden vuosien ajan pyörittänyt omaa tuotantokannustintaan, eli se on maksanut elokuvatuotannoille ”palautuksia” kaupungissa syntyneiden kulujen perusteella. Korkeintaan on puhuttu muutaman sadantuhannen euron kannustinrahasta, ja tuollaisessa tapauksessa tuotanto olisi käyttänyt Tampereella palveluihin ja tavaroihin vähintään pari miljoonaa euroa.

Business Finlandilla on vastaavanlainen AV-alan tuotantokannustinjärjestelmä, joka toimii valtakunnallisesti ja suuremmalla budjetilla kuin Tampere, jonka toiminta on kuitenkin tässä suhteessa ollut esimerkillistä.

Korona-aikaan Tampereella kuvatun yhdysvaltalaisen indie-elokuva Dualin (2022) tuotantoyhtiö on sittemmin tuonut kaupunkiin muitakin tuotantojaan, muun muassa Nick Frostin kauhukomedian Get Away (2024).

Juuri tähän logiikkaan Tony Heino vetoaa. Yhdelle Suomen pienimmistä  kunnista lähettämässään sähköpostiviestissä hän mainitsee ikään kuin varmana asiana, että yhteistyön ansiosta kunnan houkuttelevuus lisääntyy ulkomaisten elokuvantekijöiden silmissä. Samassa viestissä hän kertoo suuren tuotannon ”helposti” jättävän kuvauspaikkakunnalle 300 000–800 000 euroa.

Kuntapäättäjiä näyttävät vakuuttavan myös tunnetut julkkisnäyttelijät, joita Heino on saanut mukaan elokuviinsa. Haastattelin asiaa seuranneita ihmisiä useista kunnista, ja heidän mukaansa kiinnostus on herännyt nimenomaan tunnettujen nimien kautta. Kari-Pekka Toivonen on esiintynyt kaikissa Heinon elokuvissa ja Juha Veijonen lähes yhtä monessa. Mukaan ovat lähteneet myös esimerkiksi Samuli Vauramo, Ville Haapasalo ja Vesa Vierikko.

 

TONY HEINON kanssa yhteistyösopimuksia tehneet kuntapäättäjät eivät ole järin halukkaita kommentoimaan asiaa julkisuudessa. Monessa kunnassa kieltäydyttiin luovuttamasta yhteistyösopimusta. Inari ja Simo katsoivat, että myös Heinon firmalle maksetut summat ovat salaista tietoa.

Kauhavan kaupunginjohtaja Vesa Rantala sanoo, että Faster: Only One Lap -elokuva lisäsi Kauhavan tunnettuutta.

”Kyllä tuolle [sijoituksellemme] saatiin vastinetta.”

Hän sanoo, että elokuvassa näkymisen lisäksi kaupunki hyötyi siitä, kun elokuvan tekijät majoittuivat kaupunkiin ja käyttivät palveluita.

Myös Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala pitää elokuvatuotannon saamista kaupunkiin positiivisena asiana.

”Saimme torniolaisittain tunnistettavia maamerkkejä mukaan elokuvaan ja elokuvasta ilmeni, että ollaan nimenomaan Torniossa.”

Kaupungilla oli myös lupa valo- ja videokuvata elokuvan kuvauksissa sekä käyttää tuota materiaalia omassa markkinoinnissaan. Kujala kertoo, että Tornio haluaa kehittää markkinointiaan elokuvien kuvauspaikkana ja uskoo Heinon elokuvan voivan houkutella muita tuotantoja paikkakunnalle.

Kokemus ei kuitenkaan ollut yksin positiivinen: ”Laajempi jakeluportaali olisi tietenkin ollut toivottavaa.”

Samaa sanoo Vaasan kaupungin viestintäpäällikkö Leena Forsén. Hän teki päätöksen markkinointiyhteistyötä Routa-elokuvassa.

”Olimme toki pettyneitä, että elokuva ei päässyt laajempaan levitykseen, mutta tiedostamme, että näissä on aina myös riski mukana”, Forsén sanoo.

Toisaalta kaupungilla oli mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä Vaasasta näkyy elokuvassa.

”Keskustelimme kuvauspaikoista ja siitä, minkä paikkojen näkyminen elokuvassa on meille erityisen tärkeää. Pääsimme siis vaikuttamaan näihin.”

 

TÄLLE ja seuraavalle vuodelle Tony Heinolla on jo paljon uusia suunnitelmia.

Kevään aikana on valmistumassa jännityselokuva Unknown Roads, jonka pääosaan on lupautunut  Ridley Scottin ja Werner Herzogin elokuvissa näytellyt Jouko Ahola. Elokuvaa ovat rahoittaneet ainakin Simon ja Inarin kunnat.

Tammikuussa Heino aloitti mysteerikomedian Seitsemän käveli sisään kuvaamisen. Siihen elokuvaan hän on tehnyt markkinointiyhteistyösopimuksen Lahden kaupungin (10 000 euroa) sekä Oulaisten (10 000 euroa) ja Toivakan (10 000 euroa) kuntien kanssa. Lahdelle kymppitonni on pikkuraha, mutta miksi kahden ja puolen tuhannen asukkaan Toivakka sijoitti elokuvaan saman summan?

”Kyse oli ennen kaikkea siitä, että kuvataanko Toivakassa elokuvaa vai eikö Toivakassa kuvata elokuvaa”, sanoo vt. kunnanjohtaja Touko Aalto.

Aallon mukaan sopimukseen kuuluu lupaus, että Toivakan kuntaa tuodaan esille elokuvan sosiaalisen median viestinnässä.

Tiedon kaikkein tuoreimmasta elokuvahankkeestaan Heino julkaisi Suoratoisto.comissa viime vuoden marraskuun lopulla. Elokuva kertoo Mannerheimista.

Heino totesi tiedotteessa, ettei Mannerheimista ole tehty hänen mielestään ”yhtään historiaa kunnioittavaa tarinaa”.

Tällä kertaa elokuva Mannerheimista tehdään oikein. On hyvä muistuttaa koko maailmaa mitä tarkoittaa Suomi ja suomalaisuus. Me voimme olla ylpeitä siitä.

Tiedotteen yhteydessä oli kuva elokuvan julisteessa. Siinä luki isosti Mannerheim ja sen yläpuolella: A Tony Heino Film.

Elokuvan budjetista tai rahoittajista ei kerrottu mitään.

Kirjoittaja