22.12.2013

Malmivaara!

Suomi on maailman houkuttelevin maa kaivosinvestoinneille. Miksi suomalaiset itse eivät pysty hyödyntämään maansa metalliesiintymiä?

Meillä valtio tukee kaivoksen perustamista, eikä kaivosveroa tunneta. Kaiken lisäksi löytäjä saa pitää malmin, toisin kuin monessa muussa maassa. Näistä syistä Suomi on kansainvälisten kaivosyrittäjien unelmakohde. Rahat ja hyöty valuvat ulkomaille. Kun kuparin maailmanmarkkinahinta nousee, kansainväliset yritykset kiinnostuvat yhä pienemmistä esiintymistä. Yksi sellainen sijaitsee Riihilahdessa Pohjois-Karjalassa, Juojärven alla. Nyt esiintymän omistaa australialainen kaivosalan startup-yritys.

Annikka Mutanen on Tiede-lehden toimituspäällikkö. Hän on tehnyt tämän jutun suurimmaksi osaksi ollessaan toimivapaalla. Aiemmin Annikka on työskennellyt Helsingin Sanomissa ja opiskellut Oxfordin yliopiston Reuters- instituutissa. Vuonna 2012 hän ja toimittaja Susanna Niinivaara ylsivät kolmen kärkeen tiedonvälityksen innovaatioita etsivässä Uutisraivaaja- kilpailussa yleisöä osallistavalla Huuhkaja-projektilla. Samana vuonna Suomen aikakauslehdentoimittajain liitto palkitsi hänet Salli-palkinnolla.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 06 Annikka Mutanen
22. joulukuuta 2013
48 min
50
Christer Nuutinen / Napa Illustrations
ePub, PDF

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut