13.09.2018
"Vaikuttaa siltä, että naudat ovat ainakin pääsääntöisesti kuolleet talven lumien aikana, jäätyneet ja vastikään sulaneet."

Keväällä 2018 siikajokelaisella maatilalla paljastui hangen alta 95 nälkiintyneen naudan raadot. Eläimet olivat kuolleet nälkään ja janoon. Miten niin saattoi käydä?

Suomessa paljastuu joka vuosi useita tuotantoeläinten joukkokuolemia. Tavallisesti eläimet jäävät heitteille, kun niiden omistaja uupuu, masentuu tai ajautuu talousvaikeuksiin. Suomalaisten maanviljelijöiden tulot ovat romahtaneet 2010-luvun aikana. Viime vuosien huonot sadot ovat lisänneet viljelijöiden ahdinkoa entisestään, eikä yllättäville säille näy loppua. Ulkomailla on havaittu, että ahtaalle joutuneet viljelijät eivät välttämättä tapa vain eläimiään vaan myös itsensä.

HANNA NIKKANEN on yksi Long Playn perustajajäsenistä ja sen ympäristötoimituksen tuottaja. Kemiönsaarella asuva Nikkanen on työssään perehtynyt muun muassa ekologisiin kriiseihin ja digitaalisen teknologian demokratiavaikutuksiin. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja toiminut aiemmin Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 68 Hanna Nikkanen
13. syyskuuta 2018
50min
50
Marko Turunen
ePub, PDF, äänikirja

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut