13.10.2015

Fennomania

Kun Fennovoima lähti havittelemaan ydinvoimalaa, se oli idealistinen ja avoin pikku yhtiö, joka veti puoleensa innokkaita propellipäitä. Kun hanke ajautui vaikeuksiin, alkoi salailu ja poliittinen kähmintä.

Nyt Pyhäjoen reaktoria rakentaa Vladimir Putinin alaisuudessa toimiva venäläinen valtionkorporaatio ja suuri osa taloudellisista riskeistä lepää pienten kunnallisten sähköyhtiöiden harteilla. Kunnissa Fennovoima-sijoituksista on jouduttu päättämään laput silmillä, sillä keskeiset tiedot on julistettu liikesalaisuuksiksi. Hanke olisi voinut kaatua moneen kertaan, mutta sen ei annettu: kyse ei ollut Fennovoiman, vaan koko suomalaisen ydinvoiman tulevaisuudesta. Järeä pelastusoperaatio edellytti vihreiden lähtöä hallituksesta, ja se tehtiin asiasta vastanneen ministerin selän takana.

HANNA NIKKANEN on yksi Long Playn perustajajäsenistä ja sen ympäristötoimituksen tuottaja. Kemiönsaarella asuva Nikkanen on työssään perehtynyt muun muassa ekologisiin kriiseihin ja digitaalisen teknologian demokratiavaikutuksiin. Hän on kirjoittanut viisi tietokirjaa ja toiminut aiemmin Tampereen yliopiston journalistiikan vierailijaprofessorina.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 33 Hanna Nikkanen
13. lokakuuta 2015
1,5 h
62
Klaus Welp
ePub, PDF, äänikirja

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut