19.03.2014

Ammutaanhan kirahvejakin

Ruotsalaistoimittajat halusivat raportoida ihmisoikeusloukkauksista Etiopiassa. Heidät tuomittiin vankeuteen terrorismin tukemisesta.

Kolme vuotta sitten ruotsalainen toimittaja Martin Schibbye ja valokuvaaja Johan Persson matkustivat salaa Etiopiaan. He halusivat tutkia Ogadenin alueella tehtyjä hirmutöitä, jotka ovat pysyneet maailmalta piilossa. Miehet vangittiin ja tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen terrorismin tukemisesta. Vankilassa he rakentelivat Wasa-laivan pienoismallia ja tapasivat muita vangittuja toimittajia ja poliittisia vankeja. Kiusallisen kansainvälisen huomion jatkuessa Etiopia oli lopulta valmis armahtamaan ruotsalaiset. Kun Schibbye ja Persson palasivat Ruotsiin, he huomasivat olevansa julkkiksia, joiden perheasiatkin ovat valtakunnallisia uutisia. Ogadenin tapahtumat sen sijaan eivät vieläkään kiinnosta ketään.

Mikko Numminen on helsinkiläinen vapaa toimittaja ja mediayrittäjä. Hän kirjoittaa säännöllisesti muun muassa Suomen Kuvalehteen. Vuosina 2003–2013 Numminen työskenteli Imagen päätoimittajana. Etiopiassa vangituista ruotsalaistoimittajista kertova Ammutaanhan kirahvejakin on hänen ensimmäinen Long Play -artikkelinsa.

LP 15 Mikko Numminen
19. maaliskuuta 2014
64 min
67
Jussi TwoSeven
ePub, PDF

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut