30.07.2021
"Kun Eurooppaan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa, moni ihmetteli, miten tulijoilla voi olla kalliit älypuhelimet. Tietenkin heillä oli älypuhelimet."

Syyriasta sotaa paennut yksinhuoltajaäiti Jamila Salam asuu Espoossa, tuhansien kilometrien päässä läheisistään. Hänen elämänsä tärkein asia on ilmainen videopuhelu- ja pikaviestisovellus, jonka kaksi amerikkalaismiestä keksi 12 vuotta sitten.

WhatsAppia käyttää jo joka kolmas maapallon asukas. Koronapandemian aikana sen käyttö on lisääntynyt selvästi. Erityisen tärkeitä se ja muut vastaavat palvelut ovat niille, jotka ovat joutuneet jättäneet kotimaansa. Jamila Salam puhuu päivittäin tuntikausia sukulaisilleen Turkkiin ja Yhdysvaltoihin. Silloin kun vanhassa kotikaupungissa Aleppossa sattuu olemaan sähköä, hän saa yhteyden myös Amal-tätiin, joka jäi pommitusten keskelle, kun muut pakenivat.

KAISA VIITANEN on helsinkiläinen toimittaja. ”Aleppoon ei juuri nyt saada yhteyttä” on hänen ensimmäinen juttunsa Long Playlle. Viitaselta on ilmestynyt tietokirjat Paperittomat (HS Kirjat 2010) ja Karkotetut (S&S 2016) yhdessä valokuvaaja Katja Tähjän kanssa.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 103 Kaisa Viitanen
30. heinäkuuta 2021
35 min
38500
Pauliina Holma
ePub, PDF, äänikirja
Anu Silfverberg

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut