15.01.2014

Matkailijan Neuvostoliitto

Norjan Huippuvuorilla, keskellä arktista erämaata, uinuu neuvostoliittolainen aavekaupunki, jossa aika on pysähtynyt hetkeen ennen ihmisten lähtöä.

Piramidan hiilikaivoksen ympärille rakennettiin kylmän sodan vuosikymmeninä kommunistinen malliyhteisö, jonne pääsivät töihin vain harvat ja valitut. Kaupungin piti olla neuvostoihmisen lopullinen voitto luonnosta ja jalokivi Stalinin teollistamisohjelman kruunussa. Nyt Piramida – norjaksi Pyramiden – on tyhjillään. Koulun aulassa lasten kengät odottavat yhä rivissä ja teatterin lavalla Punainen lokakuu -flyygeli menettää virettään. Vesihanoista tulee ulos vain pölyä. Miksi kaupunki oli ylipäätään olemassa?

Johanna Vehkoo on toimittaja ja tietokirjailija. Hän on kirjoittanut journalismin tulevaisuutta käsittelevän kirjan Painokoneet seis! (Teos 2011) ja reportaasiteoksen Autiopaikoilla – Tutkimusmatkoja tulevaisuuden raunioille (Teos 2016). Viime aikoina hän on erikoistunut faktantarkistukseen ja nettihuijauksiin. Johanna oli Long Playn ensimmäinen päätoimittaja.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 12 Johanna Vehkoo
15. tammikuuta 2014
40 min
40
Tuomas Jääskeläinen
ePub, PDF

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut