18.02.2017

Suomessa elää tuhansia ihmisiä, joita laki kieltää lisääntymästä. He ovat transsukupuolisia.

Suomessa elää myös pieni joukko ihmisiä, joiden sukuelimiä on leikelty ilman lääketieteellistä syytä, välillä jopa ilman lupaa. He ovat intersukupuolisia. Euroopan neuvosto ja ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti moittineet Suomea sukupuolivähemmistöjen kohtelusta, mutta hallitus ei tee asialle mitään. Uusi translaki olisi valmiina, mutta sitä ei edes yritetä tuoda eduskuntaan. Neljä vuotta sitten silloinen pääministeri Alexander Stubb (kok.) taipui Päivi Räsäsen (kd.) tahtoon, nyt tulppana ovat perussuomalaiset. Puolueen mielestä syrjittyjen ja kiusattujen transihmisten aseman parantaminen olisi muilta pois.

NIINA MÄKELÄINEN on helsinkiläinen toimittaja, joka on kiinnostunut sukupuoleen ja ihmisoikeuksiin liittyvistä aiheista. Vuodesta 2003 lähtien hän on työskennellyt Yleisradiossa, pääasiassa tv:n ja radion kulttuuriohjelmissa. Long Playhin kirjoittaminen ei liity hänen työhönsä Yleisradiossa.

ANU SILFVERBERG on Long Playn toimituspäällikkö ja yksi julkaisun perustajajäsenistä. Häneltä on ilmestynyt romaani Kung po, esseekokoelmat Sinut on nähty, Luonto pakastimessa ja Äitikortti, novellikokoelma He eivät olleet eläimiä sekä kirjoitusopas Sata sivua yhdessä kirjailija Elina Hirvosen kanssa.

Aiheeseen liittyvät Sivuäänet

LP 50 Niina Mäkeläinen, Anu Silfverberg
18. helmikuuta 2017
1 h 20 min
76
Tuomas Jääskeläinen
ePub, PDF, äänikirja

Long Playn pitkät jutut Näytä kaikki jutut